Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži má lezeckou stěnu

Datum publikace9. 6. 2011, 17.45
TiskTisk

Před více než deseti lety vznikla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži myšlenka vybudovat v prostorách staré kotelny lezeckou stěnu. Přestože stavební úpravy započaly už tehdy, dokončit dílo se podařilo až letos, kdy si škola připomíná 20. výročí svého znovuobnovení. Novou lezeckou stěnu požehnal v úterý 7. června 2011 kancléř Arcibiskupství olomouckého P. Antonín Basler.

Kroměříž: Realizace první etapy díla by nebyla možná bez štědrosti sponzorů, peněz z brigády studentů gymnázia ve farních lesích na Zábřežsku a dvou šikovných zedníků, kteří zde pracovali bez nároku na finanční odměnu. Celková investice v rámci první etapy činila cca 120.000 Kč. Tato stěna má sloužit studentům Arcibiskupského gymnázia, žákům Církevní základní školy v Kroměříži, kteří budou dle ředitelky Loučkové stěnu využívat také v rámci tělesné výchovy, dále farníkům obou kroměřížských farností, salesiánským spolupracovníkům a také veřejnosti. V rámci druhé etapy se snad podaří vybudovat ke stěně vstup zvenčí, šatny a sociální zařízení.

Při obřadu žehnání stěny promluvil nejprve spirituál gymnázia P. Pavel Stuška, který přiblížil její historii, a po něm ředitel školy Štěpán Bekárek vyzdvihl důležitost aktivně tráveného času. Kroměřížská místostarostka Jarmila Číhalová by ráda podporovala pohybovou aktivitu všech obyvatel města, školní dílo proto bere jako střípek do této mozaiky. Na závěr vyučující tělesné výchovy Jiří Pliska, který se lezení věnuje přes deset let, na vrcholek stěny vystoupal.

Nová lezecká stěna nese jméno italského blahoslaveného z počátku 20. století, Piera Giorgia Frassatiho (1901-1925). Mladík, který se dožil pouhých 24 let, je pro svou lásku ke sportu i k chudým vzor pro mladé lidi. Pier Giorgio Frassati se narodil v italském Turíně 6. dubna 1901. Již odmalička byl znám díky svému hlubokému duchovnímu životu, který se projevoval mnoha dobrými skutky. S věkem jeho štědrost rostla, pomohl například získat bydlení pro starší ženu, která byla vystěhovaná z bytu, a podporoval také tři děti nemocné vdovy. Ve svých 17 letech se přidal ke společenství sv. Vincence z Pauly a velkou část svého volného času věnoval službě nemocným a potřebným. Kromě toho byl také zapáleným aktivistou, členem katolické studentské federace a lidové strany, politické organizace, která prosazovala učení katolické církve. Roku 1922 vstoupil do dominikánského řádu, již o tři roky později však podlehl dětské obrně, kterou se nakazil při péči o nemocné. Zemřel 4. července 1925 a již za několik let byl zahájen jeho beatifikačním proces. Ten vyvrcholil 20. května 1990, kdy byl Pier prohlášen za blahoslaveného.

Zdeňka Benešová, (gra)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou