Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Druhé číslo revue Cesty katecheze 2011

Datum publikace9. 6. 2011, 11.32
TiskTisk

V těchto dnech vyšlo druhé číslo revue Cesty katecheze pro katechetiku a náboženskou pedagogiku na téma „Písmo svaté v katechezi“.

Články tohoto čísla dávají nahlédnout do historie katecheze a jejímu vztahu k Božímu slovu vyjádřenému lidskými slovy v Bibli a dále se zabývají různými způsoby, jak umožnit účastníkům katecheze setkat se s Božím oslovením, tak, aby se mu otevřeli, přijali ho a nechali se jím proměňovat.

Téma čísla otevírá článek italského historika katecheze prof. G. Biancardiho o užívání Bible v dějinách katecheze, a to od starověku do druhého vatikánského sněmu. Na něj navazuje recenze nejnovějšího dokumentu magisteria církve o Božím slově, a to apoštolské exhortace papeže Benedikta XVI., která vyšla na podzim roku 2010 pod názvem Verbum Domini (český překlad vydá Karmelitánské nakladatelství). Recenze má název 'Boží slovo pro církev a svět' a je určena pro orientaci v dokumentu i pro vzbuzení zájmu o něj. Další tři články představují přístupy k práci s biblickými texty v katechezi: narativní analýzu, práci s biblickými postavičkami a komentář k některým starším i novým metodám biblické didaktiky pocházejících z náboženské pedagogiky. V posledních rubrikách časopisu naleznete opět pohled do historie. V. Němec shrnuje pokus některých liberálních teologů o vznik nového náboženství 'pro člověka'; na obálce časopisu jsou uvedeny stránky ze středověké pomůcky 'Biblia pauperum', která osvětluje dějiny spásy uvedením souvislosti mezi novozákonními tajemstvími a starozákonními příběhy.

Součástí čísla je Praktická příloha, která uvádí do kompetencí katechety pro práci s Biblí; uvádí některé otázky a odpovědi z praxe; příklady metod práce s biblickými příběhy a texty; podněty ke slavení bohoslužby slova a další praktické pomůcky. Plné znění scénářů a některé pomůcky jsou nabídnuty na www.cestykatecheze.cz v rubrice Ke stažení ve složkách označených 1102. Nově bude během června zavedena i rubrika „Písmo svaté“, která bude přehledně uvádět články a informace o pomůckách k této tématice.

 

Marie Zimmermannová,
šéfredaktorka revue Cesty katecheze

 

 

Více informací k revue Cesty katecheze lze nalézt na tomto odkazu

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou