Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poutníci v Doksanech uctí sv. Anežku

Datum publikace9. 6. 2011, 17.15
TiskTisk

U příležitosti Roku sv. Anežky a jejího 800. výročí narození bude v Doksanech ve dnech 10. a 11. června 2011 probíhat pouť ke sv. Anežce České.

Doksany: Doksany jsou místem, kde byla princezna Anežka, dcera krále Přemysla Otakara I., v době svého dětství vychovávána a vzdělávána. V blízkosti řádových sester premonstrátek tu prožila asi dva roky. V listopadu 1989, kdy ji v Římě papež Jan Pavel II. kanonizoval, se zde konala jedna z největších povolených oslav jejího svatořečení v Čechách. I tentokrát se do Doksan  chystají poutníci, aby naši významnou českou světici poprosili o přímluvu za náš národ, za rodiny a za mnohé další osobní úmysly.

 'Jsem velký ctitel patronů české země, mezi které mimo jiné patří i Anežka Česká. V listopadu 1989 jsem přijel se svojí rodinou na slavnost do Doksan, protože se schylovalo k něčemu, co bylo v režii také Anežky Přemyslovny. Změny očekával, myslím, celý národ a zvlášť věřící lidé. Do Doksan tehdy přijelo obrovské množství lidí. Bydlel jsem v Praze a v té době se mi narodil třetí syn, kterého jsme měli v kočárku s sebou. Byl mu necelý rok. Svatou Anežku jsme tehdy prosili o přímluvu u Pána Boha za duchovní obnovu národa,' vzpomíná Petr Alexa z Libochovan. 'Teď pojedu na pouť do Doksan znovu. Tentokrát chci svatou Anežku prosit v podstatě o to samé, protože cítím, že je český národ opět v krizi - duchovní, morální a politické. Vždycky je za co prosit. Lidi by si měli uvědomit, že Anežka Česká a ostatní čeští patroni se za nás přimlouvají, a tato pouť by měla být projeveným vděkem za to, že máme přímluvce u Pána Boha,' dodal.

Program pouti začíná v pátek v 16.30 hodin nešporami, od 17 hodin pokračuje mší svatou, kterou celebrují strahovský opat Michael Pojezdný a velmistr Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou. Po večerní adoraci je pro poutníky přichystán hudební koncert v románské kryptě kostela. Páteční program zakončí noční vigilie.

Poutní mši svatou zde bude v sobotu od 10.30 hodin sloužit litoměřický biskup Jan Baxant. Sobotní program začíná již od 8.00 hodin ranními chválami a růžencem s písněmi. Zajímavým bodem programu jistě bude přednáška profesora Petra Piťhy od 13.30 hodin na téma Sv. Anežka Přemyslovna, naše svoboda a budoucnost. Souběžně s ní je připraven program pro děti nazvaný O poklad Anežky České. Program zakončí koncert varhaníka Vladimíra Roubala a Jana Vernera a slavnostní svatodušní nešpory.

Díky Rytířskému řádu křižovníků s červenou hvězdou bude v klášterním kostele během soboty vystavena relikvie sv. Anežky, kterou křížovníci získali ze španělského Escorialu. Naposledy ji tu mohli poutníci uctít na podzim roku 2008.

Soubory ke stažení

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou