Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

První část apoštolské vizitace Irska ukončena

Datum publikace9. 6. 2011, 12.45
TiskTisk

První část apoštolské vizitace vyhlášené Svatým otcem v jeho pastoračním dopise irským katolíkům z 19. března 2010 byla ukončena v souladu se svým harmonogramem.

Irsko/Vatikán: Vizitace čtyř sídel irských arcidiecézí, seminářů a náboženských institutů byla velmi užitečná především díky vzájemné součinnosti všech zapojených institucí. Svatý otec jim za jejich spolupráci upřímně děkuje, obzvláště čtyřem arcibiskupům z přílušných arcidiecézí. 

Zprávy z vizitace byly předány na odpovídající dikasteria Svatého stolce a v rámci jednotlivých dikasterií byla také následně svolána jednání, na základě kterých byla vydána počáteční hodnocení, z nichž vyplývá:

- co se týče irských diecézí a seminářů, Kongregace pro biskupy a Kongregace pro katolickou výchovu neplánují další apoštolské vizitace. Inspektoři navštívili různé organizace a setkali se s jednotlivci, včetně pomocných biskupů, aby si mohli udělat dostačující náhled na situaci v prošetřované oblasti irské církve.

- Kongregace pro instituty zasvěceného života a pro společnosti apoštolského života vyhodnotila odpovědi z dotazníků, které byly zaslány institutům a náboženským domům v Irsku. V souladu s již dříve přijatým postupem se u některých náboženských komunit uskuteční návštěvy in loco.

V následujících měsících poskytnou příslušná dikasteria biskupům údaje týkající se duchovní obnovy diecézí a seminářů. Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života poskytnou tyto informace náboženským institutům. Začátkem roku 2012 pak zveřejní Svatý stolec celkovou analýzu, která bude obsahovat výsledky, na které bylo při vizitaci upozorněno, a další perspektivy do budoucna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou