Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Lybijský legát Kaddáfího neschovává

Datum publikace10. 6. 2011, 11.17
TiskTisk

Libyjský apoštolský vikář Mons. Martinelli se znepokojením sleduje vývoj přístupu spojenců ke konfliktu v zemi i mediální obraz vytvářený médii. Včera 9. května 2011 zopakoval svou výzvu k diplomatickému řešení všech stran.

Tripolis(LY): Apoštolský vikář libyjského Tripoli, Mons. Giovanni Martinelli, vyjádřil svůj smutek nad tím, jakým způsobem média nakládají s válkou proti Kaddáfímu. Odmítl prohlášení, která se objevila v italském tisku, že skrývá Kaddáfího na svém vikariátu.

Mezitím se v Abu Dhabi sešla Kontaktní skupina pro Libyi sestávající z ministrů zahraničí Itálie, Velké Británíe, Francie a Spojených států a zástupců Arabské ligy, aby diskutovali o možnostech financování Prozatimní národní rady vedené rebely a o tom, co by se mělo učinit po odstranění Kaddáfího, který s nimi momentálně nehodlá jednat. 'Již jsem několikrát zopakoval, že k ukončení války je třeba diplomatického přístupu,' řekl Mons. Martinelli, 'ale nikdo se o něj nechce pokusit. Různí diplomati, kteří navštívili Tripoli, nic nevyřešili nebo o to nedbali. Západ upřednostňuje udeřit zbraněmi.'

Podle biskupa Martinelliho by takový přístup by mohl prodloužit války nad rámec tří měsíců, kteřé předpokládá NATO. To by mělo vážné důsledky pro obyvatelstvo, které nadále trpí leteckými útoky. Při nedávných náletech shodilo NATO 80 bomb a mířených střel. Podle libyjského tisku bylo zraněho asi 70 lidí. Tento údaj ovšem není možné ověřit. 'Dnes je situace klidnější, ale v pondělí byly nálety intenzivní,' uvedl Mons. Martinelli. 'Bomby byly shazovány po celém městě a na Kaddáfího bunkr po 24 hodin. Nedali nám ani chvíli oddychu. Měl jsem pocit, jako by se měl zhroutit svět,' dodal.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou