Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Příběhy lidí z celého světa opět zazněly v prostorách školy

Datum publikace10. 6. 2011, 16.00
TiskTisk

Již poosmé se ve čtvrtek 9. června 2011 sešli studenti CARITAS - Vyšší odborné školy sociální Olomouc, aby vložili kameny do Sochy příběhů, která je umístěna na nádvoří školy a symbolizuje těžké osudy lidí, s nimiž se praktikanti potkávají na svých praxích.

Olomouc: Při tomto tradičním setkání studenti oboru Sociální a humanitární práce vložili čtrnáct kamenů s příběhy lidí z Arménie, Gruzie, Jamajky, Rumunska, Francie a dalších  pěti zemí světa. Jelikož počet příběhů neustále roste, byly tyto kameny vloženy do nových sloupů sochy. Dřevěná skulptura tak spolu s dalšími ročníky studentů dostává novou podobu.

Socha příběhů je unikátní umělecké dílo sochaře Lubomíra Dostála, do něhož jsou od roku 2006 vkládány pozoruhodné příběhy lidí nejen z celého světa, ale nově i z ČR. Záznamy příběhů lidí vozí ze svých praxí studenti obou vzdělávacích programů, které lze na CARITAS-VOŠs Olomouc studovat. Kmotrem projektu se stal novinář a senátor Jaromír Štětina.

Některé z pohnutých osudů vyšly v roce 2008 v knize Socha příběhů a její kameny. Na první polovinu roku 2012 je naplánováno vydání nové výpravné knihy představující projekt Sochy příběhů ještě aktuálněji a v zajímavých souvislostech; bude obsahovat nejsilnější zaznamenané příběhy či fotografie zachycující celé období trvání projektu.

Slavnosti vkládání nových kamenů předcházely dne 8. 6. 2011podrobnější prezentace zahraničních praxí slovem i obrazem v podání studentů, kteří se již z praxí ve výše uvedených zemích vrátili.

Ukázky příběhů z minulých let zájemci naleznou na školních webových stránkách www.caritas-vos.cz ; jsou zde také dostupné všechny potřebné informace o možnostech studia pro školní rok 2011/2012.

František Jemelka

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou