Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pakistánští islamisté chtějí zakázat bibli

Datum publikace13. 6. 2011, 11.00
TiskTisk

Předseda strany Jamiat Ulema-e-Islami oznámil v pakístánském Láhauru svůj záměr zakázat Bibli kvůli svým údajně nemorálním pasážím. Zneužívání protirouhačského zákona pokračuje.

Láhaur (PK): Vůdce politické strany Jamiat-Ulema-e-Islami, Maulana Abdul Fauf Farooqi,  při tiskové konferenci v jedné z mešit města Láhaur kritizoval vybrané biblické pasáže, které ukazují proroky jako hříšníky vinné 'nejrůznějšími morálními zločiny, které zpochybňují svatost těchto postav.' Ačkoliv je Starý a Nový zákon považován za součást duchovní tradice islámu, Farooqi vznesl námitky k biblickému vykreslení proroků jako hříšníků. Jako příklad uvedl příběh manželské nevěry krále Davida a zosnování vraždy manžela jeho milenky Batšeby.

Strana neoficiálně vyzvala pákistánský nejvyšší soud k prohlášení některých částí bible za rouhavé a také oznámila, že její právní zástupce podá oficiální návrh na zákaz bible v Pákistánu, pokud nejvyšší soud nesplní jejich požadavek. Farooqi prohlásil, že jde o odplatu za březnové pálení koránu, které uspořádal evangelický pastor Terry Jones v Gainsville na Floridě. Tento incident se již jistý Pákistánec pokusil odplatit spálením Bible v katedrále Nejsvětějšího Srdce v Láhaur, do které však nebyl vpuštěn, a tak Bibli zapálil před vchodem.

Světící biskup láhaurský Sebastian Shaw věří, že tato kampaň nemá velkou šanci uspět, protože většina pákistánských muslimů křesťanskou bibli uznává. V interview pro Katolickou charitativní pomoc církvi v nouzi varoval své věřící, aby na tuto očividnou provokaci nereagovali. 'Musíme být moudří a spíše prosit spolubratry, aby se za nás modlili a pamatovali na nás před Bohem.'

Biskup Shaw vysvětlil, že tato provokace eskalovala napětí, kterému pákistánská církev každodenně čelí, a že silná reakce ze strany církevních hodnostářů by je ještě umocnila. 'Pokud z toho budeme chtít dělat předmět sporu, tak se nám to snadno podaří. Co v tuto chvíli potřebujeme, je hlavně modlitba a trpělivost.'

Anglikánský biskup láhaurský, reverend John Malik vydal vyjádření, ve kterém připomněl legislativcům, že poddání se požadavkům této strany by narušilo náboženskou svobodu, která je v Pákistánu garantována ústavou. Za kampaní pro zákaz bible vidí snahu zasít svár mezi odlišnými komunitami.

Pákistánské protirouhačské zákony chránící islám v nedávné době několikrát ohrozily svobodu vyznání křesťanů a měly za následek mnoho útoků na křesťanské komunity. Nejkřiklavějším případem byla kauza křesťanky Asia Bibi, která byla obviněna z rouhačství svými spolupracovníky a odsouzena k smrti oběšením. Její rodina se pokusila apelovat na její nevinu a byla donucena se skrývat před úřady pod stejnou hrozbou. Ani nekřesťané nejsou před tímto zákonem v bezpečí. Pandžábský guvernér Salmaan Taseer v lednu 2011 za snahu omilostnit Asia Bibi a zmírnit protirouhačstký zákon zaplatil svým životem, když na něj spáchal atentát jeden z jeho bodyguardů.

Papež Benedikt XVI. opakovaně vyzýval ke zrušení tohoto zákona, který podle něj slouží jako záminka k násilí na menšinách. 'Tragická vražda guvernéra Pundžábu poukazuje na naléhavou potřebu posunu v této věci.' Členové Jamiat Ulame-e-Islam, kteří nyní chtějí zakázat bibli, tehdy odpověděli: 'Papež dnes vydal vyjádření, které urazilo nejen 180 milionů pákistánských muslimů, ale i cítění celého islámského světa. Je to zásah do vnitřních záležitostí Pákistánu. Respektujeme papeže jako hlavu křesťanů a jejich náboženství, ale měl by se zdržet zásahů do islámských náboženských záležitostí.' V březnu byl pak zavražděn i jediný křesťan v pákistánské federální vládě, ministr pro menšiny Shahbaz Bhatti, který byl respektován napřč politickým spektrem.

Strach a emoce se podle biskupa Shawa po tiskové zprávě Jamiat Ulame-e-Islamu vyhrotily. Své věřící však vybízí k opatrnosti v jejich reakcích, aby nepodněcovali další nepokoje.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou