Lupa
Obsah Obsah
Portál

Svatý stolec k postihům za nedovolená svěcení

Datum publikace13. 6. 2011, 13.00
TiskTisk

Papežská rada pro výklad legislativních textů vydala 11. června 2011 prohlášení k aplikaci kanonického práva v kauzách biskupského svěcení bez papežského mandátu. Jde zejména o uplatňování kánonu 1382, podle něhož biskup, který světí bez papežského pověření, a ten, kdo biskupské svěcení přijímá, upadají automaticky do exkomunikace.

Vatikán: Papež Benedikt XVI. reaguje na plánovaná i již uskutečněná neschválená biskupská svěcení, ke kterým dochází především v komunistické Číně ze svévole Katolické vlastenecké asociace Číny. V Osservatore Romano proto 11. června 2011 vyšel výklad příslušných kanonických opatření, která se na nepovolená svěcení vztahují.

Dokument vysvětluje, že činy tohoto druhu hluboce zraňují společenství katolické církve, a proto jsou sankcionovány tak těžkým trestem, jakým je exkomunikace latae sententiae (automatické a okamžité) všech, kdo se na svěcení podílí. Nicméně ve zvláštních případech, pokud zúčastnění jednají pod nátlakem, ať psychickým či fyzickým, vzhledem k těmto polehčujícím okolnostem exkomunikace nenastupuje. Je ovšem nutné individuálně posoudit, zda k takové situaci skutečně došlo na straně světitelů i svěcenců. Dokument nicméně zdůrazňuje, že biskupské svěcení bez papežského pověření způsobuje dezorientaci a rozdělení mezi věřícími, a tedy pohoršení, které nesmí být podceňováno a které musí vést k významným gestům obnovy a pokání, srozumitelným pro celé společenství.

Na osoby, u nichž polehčující okolnosti nenastaly, vztahuje exkomunikace a spolu sní zákaz slavení eucharistie a dalších svátostí, včetně výkonu svého úřadu. Pokud to situace vyžaduje, může k řešení situace zasáhnout Svatý stolec a vyhlásit sankce, včetně explicitní exkomunikace. Cílem těchto trestů je ovšem vždy pokání a smíření. Kdo projeví upřímnou lítost, má právo být vyslyšen i v situaci exkomunikace. Osvobození od tohoto trestu je ovšem výlučně právem papeže a může jej tedy udělit pouze Svatý stolec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou