Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sv. Anežku Českou v Doksanech uctilo na tisíc poutníků

Datum publikace13. 6. 2011, 13.46
TiskTisk

Na tisíc poutníků zavítalo v pátek a sobotu 10. a 11. června 2011 do Doksan, aby prosili sv. Anežku Českou o přímluvu u Boha za své rodiny, církev i za duchovní obnovu našeho národa. Přijeli si pro povzbuzení a poučení. Pouť k naší významné české světici se konala u příležitosti Roku sv. Anežky, kdy si připomínáme 800. výročí jejího narození.

Doksany: Slavnostní bohoslužbu v sobotu 11. června 2011 dopoledne v klášterním kostele Narození Panny Marie v Doksanech sloužil litoměřický biskup Jan Baxant. Spolu s ním plzeňský biskup František Radkovský, emeritní velmistr Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou Jiří Kopejsko O.Cr., želivský opat Bronislav Kramár O. Praem., probošt litoměřické katedrální kapituly, první konzultor a generální vikář Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou Jiří Hladík O.Cr. a dále členové řádu křižovníků, kanovníci litoměřické katedrální kapituly a další kněží, zejména z litoměřické diecéze. Slavnosti se účastnili jáhni, ministranti a řeholní sestry. Byli tu zástupci místních samospráv z Doksan a okolních obcí. Poutníci zcela zaplnili kostel a desítky jich sledovaly průběh mše svaté na obrazovce před kostelem. Liturgii doprovodil litoměřický chrámový sbor a jeho hosté s dirigentem Jiřím Hälbigem a varhaníkem Jaroslavem Puldou. Přímý přenos ze sobotní bohoslužby zajišťovala TV NOE.

Mons. Jan Baxant ve své promluvě řekl, že pobyt v doksanském klášteře, kde se Anežka Přemyslovna v dětství připravovala na zasvěcení se Bohu, mohl pro ni být příležitostí vidět nevšední životní styl, školou modlitby, kde vnímala moudrost a laskavost řeholnic, učitelek života. Zdůraznil, že naše rodové, české kořeny jsou spjaté s křesťanstvím a že právě sv. Anežka dala příklad oddanosti Bohu a lidem v následování Krista mírností, opravdovostí, důsledností a věrností. „Křesťanství je život, sdílení hodnot, životní styl jistě náročný, ale vhodný pro každého člověka. V dnešním českém prostoru je nám nejvíce třeba svědectví. Působivého křesťanského příkladu,“ řekl biskup.

Mottem doksanské pouti bylo „Hledejme kořeny a budoucnost naší země“. Ve své přednášce o významu Anežky Přemyslovny pro naši samostatnost a státnost poukázal prof. Petr Piťha na její velikou roli. Podle jeho slov se zasadila především o to, že vřadila české království do celku evropské kultury, docílila vybudování první sociální sítě, která při tehdejším demografickém rozměru Čech byla velmi hustá, zabránila občanské válce... Připomněl tuto raně gotickou světici jako aktérku našich nedávných dějin, kdy její svatořečení 12. listopadu 1989, tedy pět dní před 17. listopadem, povzbudilo obrodné snahy v naší zemi. Zmínil ji nejen jako královskou dceru, ale rovněž jako řeholnici, která žila svou niterností, z níž brala sílu.

„Budeme se muset zabývat otázkou svého sebevědomí a svého sebeurčení a k tomu potřebujeme znát bohatství své země, svoje kořeny, které jsou mohutné, ale, bohužel, dost zplaněné. Mají-li zase nést plody, vyžaduje to oddanost a práci. A tomu se můžeme učit u Anežky,“ řekl. „Bylo to právě křesťanství, na kterém Evropa vyrostla a se kterým stojí a padá. Anežčiny státnické, vladařské a diplomatické vstupy nás upozorňují na to, že Evropa je konstituována křesťanstvím, které je dáno především desaterem a, řekl bych, Kristovým vynálezem obětavosti. Kristus, který je Bůh a člověk, ukázal, že když se člověk zcela vydá pro druhé, svůj život získá a zachrání. A to je ta úžasná změna životního stylu, řekl bych, směru života. Ne zvnějšku, ale z nitra svého přesvědčení vytrysknout do svého okolí,“ uvedl. „Vláda a služba nemohou být bez sebe. Protože vláda, která není službou, je nadvláda. A služba vždycky vede k vládě. Služba, oddanost, práce, zájem o druhé,“ dodal

Odkaz Anežky Přemyslovny je podle jeho slov dvojí „Jeden známe velmi přesně, a to je její těsně předsmrtné sdělení, že noc končí a že každá noc má své jitro. A to druhé je: pečujte o mou zemi, zvelebujte ji a chraňte. Je to vaše vlast,“ shrnul prof. Piťha.

Pouť v Doksanech provázel bohatý duchovní a kulturní program včetně programu pro děti a dvou hudebních koncertů. Poutníci ochutnali poutní koláčky a v přestávkách mezi jednotlivými body programu se mohli při pěkném slunečném počasí projít areálem kláštera a jeho zahradou nebo si jen tak posedět a popovídat. Na úspěšném zajištění průběhu akce se kromě doksanské farnosti, jejího duchovního správce P. Adriána Pavla Zemka O.Praem. a zdejších řeholnic, podíleli dobrovolníci. Mezi nimi byli také Skauti Evropy - skupina LOS, což jsou chlapci z Litoměřic a okolí. Také oni zde také měli svůj stánek, v němž prodávali svoje výrobky (např. biblický chléb, koláče a další pečivo).

Páteční mši svatou sloužil strahovský opat Michael Pojezdný O. Praem., emeritní velmistr Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou Jiří Kopejsko O.Cr., duchovní správce doksanské farnosti Adrián Pavel Zemek O.Praem. a další kněží.

Díky Rytířskému řádu křižovníků s červenou hvězdou tu mohli poutníci po třech letech opět uctít relikvii sv. Anežky, kterou křížovníci získali ze španělského Eskorialu.

Akci pořádala Římskokatolická farnost Doksany za podpory Biskupství litoměřického, komunity sester premonstrátek v Doksanech, Královské kanonie premonstrátů na Strahově a Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou.

 

Fotogalerii z této slavnosti naleznete ZDE

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou