Lupa
Obsah Obsah
Portál

Církev v EU podpoří vznik Aliance pro neděli

Datum publikace15. 6. 2011, 14.00
TiskTisk

V belgickém Bruselu vznikne v pondělí 20. května 2011 za podpory Rady biskupských konferencí EU Evropská aliance pro neděli (European Sunday Alliance). Jejím úkolem bude vyzdvihování významu volného času pro utváření společnosti a jeho prosazování ve společenských debatách.

Brusel(BE): Rada biskupských konferencí EU (COMECE) se v pondělí 20. května 2011 účastní Expertní konference o ochraně neděle, která proběhne v sídle Evropské ekonomické a sociální komise a bude se zabývat hodnotami synchronizovaného volného času. Na tyto hodnoty chce upozornit i při té příležitosti vznikající Evropská aliance pro neděli (European Sunday Alliance). Ta vzniká v souvislosti s revizí Direktiv o pracovní době, které chystá EU. K jejímu oficiálnímu vzniku dojde podepsáním ustavujících dokumentů v úvodu konference v 11.00.

Záměrem tohoto počinu je vyzdvižení významu neděle jakožto tradičního společného dne volna, tak významu přiměřené pracovní doby vůbec. Ve svém zákládajícím dokumentu se Aliance věnuje aspektům rovnováhy mezi osobním a pracovním životem a sociální soudržností, které do značné míry závísí na tom, zda má většina lidí ze zákona volný čas ve stejnou dobu.

Konference svede dohromady odborníky různých akademických a profesních oblastí, kteří tak přispějí k informovanosti hovorů evropských legislativců. Těm nastíní důležitost synchronizace kvalitně využívaného času nejen jako kulturní aspekt evropského dědictví, ale také jako významný faktor utváření sociální Evropy, tedy Evropy, která si je vědoma potřeb svých občanů. Odborníci se proto dotknou následujících témat:

Zdraví a bezpečnost práce

Sladění profesního a rodinného života

Význam víkendu pro komunální život

Úcta k nekomerční práci a dobrovolnictví v Evropě

Čas na regeneraci: zodpovědnost podniků ve využívání pracovní síly

Evropské aliance pro neděli vzniká jako síť národních Aliancí pro neděli, odborových i občanských sociálních organizací a náboženských komunit, které se věnují zvyšování povědomí o unikátních hodnotách synchronizovaného volného času v evropské společnosti. COMECE je dlouhodobým podporovatelem ideí nově vznikající Aliance.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou