Lupa
Obsah Obsah
Portál

Filadelfský arcibiskup kardinál Rigali přijel do Prachatic

Datum publikace17. 6. 2011, 11.26
TiskTisk

Včera 16. června 2011 přijel do Prachatic filadelfský arcibiskup kardinál Justin Francis Rigali, kterého jmenoval Svatý otec Benedikt XVI. papežským legátem na Národní pouť ke cti sv. Jana Nepomuka Neumanna, jež je vyvrcholením oslav 200. výročí od jeho narození.

Prachatice: Vzácného hosta, filadelfského arcibiskupa kardinála Rigaliho, společně s českými a moravskými biskupy přivítal krátce po příjezdu na radnici starosta Prachatic, Ing. Martin Malý, a další členové městské rady. 

Pan starosta krátce pohovořil o historii tohoto krásného města a zdůraznil jak významné jsou pro Prachatice oslavy 200. výročí od narození sv. Jana Nepomuka Neumanna, na které se město již několik let intenzivně připravovalo. Zdůraznil, že místní obyvatelé jsou velmi hrdí na svého slavného rodáka, který se stal ve Filadelfii arcibiskupem a jak dodala radní městského úřadu Mgr. Růžena Štemberková: „I když Jan Nepomuk Neumann odešel do Ameriky, zůstává přítomen formou jakéhosi telemostu v podobě Hospice sv. Jana.“

Starosta pak pozval přítomné biskupy na společnou číši vína v prostorách prachatické radnice.

Kardinál Rigali ve večerních hodinách předsedal bohoslužbě na mariánském poutním místě Lomec u Vodňan.  Mši svatou spolu s kardinálem Rigalim koncelebrovali čeští a moravší biskupové, kazatelem byl plzeňský biskup František Radkovský. Kardinál Rigali všem přítomným poutníkům v závěru mše svaté udělil papežské požehnání.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou