Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Medaile smíření pro Mons. Antona Otteho

Datum publikace17. 6. 2011, 17.14
TiskTisk

V sobotu 18. června 2011 v 16.00 hodin převezme v Městském divadle v Prachaticích Mons. Anton Otte nejvyšší vyznamenání německé organizace Ackermann-Gemeinde za celoživotní přínos ke zlepšení česko-německých vztahů. Řeč k oceněnému pronese pražský arcibiskup Dominik Duka OP.

Praha/Prachatice: Je nezpochybnitelné, že vztahy mezi Čechy a Němci jsou dnes mnohonásobně lepší, než tomu bylo v roce 1989. Jak napsal právě Mons. Otte, „dnes už je zpevněno mnoho cest porozumění a postaveno mnoho mostů důvěry“. A pokračuje: „standardní součástí česko-německých vztahů se staly iniciativy, při kterých se setkávají mladí lidé a děti, jsou navazována partnerství a patronáty mezi obcemi, školami a spolky.“ Velikou zásluhu na tom všem má především církev a také právě Mons. Otte. Ackermann-Gemeinde mu své vyznamenání uděluje za „dlouhodobé, neúnavné a požehnané úsilí o smíření uzdravující jizvy minulosti a o nové německo-české soužití“.

Vystoupení pražského arcibiskupa Dominika Duky OP lze vnímat také jako poděkování církve (nejen té české) a celého národa Antonu Ottemu a organizaci Ackermann-Gemeinde za veškeré neutuchající a zcela konkrétní úsilí o budování mostů mezi našimi dvěma národy a za velkou pomoc při obnově života církve po pádu komunismu, ale i za pomoc v době totality. Setkání se zúčastní také prof. Albert-Peter Rethmann, duchovní správce Ackermann-Gemeinde, Dorothea Schroth, místopředsedkyně Ackermann-Gemeinde, a Jaromír Talíř, předseda českého Sdružení Ackermann-Gemeinde.

Mons. Anton Otte se narodil 15. srpna 1939 ve Vidnavě (okr. Jeseník). Maturoval v roce 1957 v Jeseníku, ale komunistický režim mu nedovolil vysokoškolské studium. V letech 1958-1960 pracoval jako dělník v textilní továrně Karnola v Krnově. V roce 1960 vycestoval do SRN, následujících sedm let studoval teologii a roku 1967 byl vysvěcen na kněze. V letech 1967-74 působil v duchovní správě v Ebermannstadtu a Heiligenstadtu, pak do roku 1980 jako učitel náboženství na gymnáziu v Ebermannstadtu a v letech 1980-98 jako vězeňský duchovní v Bayreuthu a Norimberku.

Od roku 1985 je P. Otte duchovním rádcem organizace Sociální služby katolických žen v Norimberku a od roku 1989 místopředsedou Komise pro vyhnance při Německé biskupské konferenci. V letech 1991-96 a nyní opět od roku 1998 je vedoucím kanceláře Ackermann-Gemeinde v Praze. V roce 1996 byl vyznamenán Řádem TGM a v roce 1998 obdržel v Německu Velký spolkový kříž za zásluhy (Bundesverdienstkreuz). V roce 2001 byl jmenován čestným kanovníkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, v roce 2005 byl pak jmenován sídelním kanovníkem v roce 2009 byl zvolen děkanem této kapituly. Papež Jan Pavel II. ho roku 2005 jmenoval papežským kaplanem.

Německá organizace Ackermann-Gemeinde byla založena v Německu roku 1946. Posláním tohoto sdružení je přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím po staletí trvajících společných dějin Čechů a Němců. Při své sociální, charitativní, vzdělávací či vydavatelské činnosti sdružení vychází z křesťanských zásad. Jeho název je odvozen od literárního díla ze 14. stol. 'Ackermann aus Böhmen' / 'Oráč z Čech', které napsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech. Mezi držitele medaile za smíření patří kromě jiných také např. kardinál Miloslav Vlk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou