Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nová blahoslavená z dob Velké francouzské revoluce

Datum publikace20. 6. 2011, 10.09
TiskTisk

Včera neděli 19.června 2011 byla v obci Dax, ve francouzské jihozápadní provincii Akvitánie, blahořečena Marguerite Rutan, řeholní sestra Kongregace dcer křesťanské lásky sv. Vincence z Pauly. Tato mučednice Francouzské revoluce byla popravena na gilotině roku 1794. Kauza jejího blahořečení byla uzavřena papežem Benediktem XVI. po 103 letech.

Dax (FR): Beatifikaci předsedal legát Svatého otce, kardinál Angelo Amato, SDB, prefekt Kongregace pro kauzy svatých, který v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas představil tuto řeholnici:

Narodila se jako osmá z patnácti dětí 23.dubna 1736 v Metách. Její otec se díky usilovné práci vypracoval z dělníka na architekta a podnikatele. Povšiml si inteligence své dcery a nasměroval jí k matematice, geometrii a základům architektury, ačkoliv se ženy v té době takovýmto oborům běžně nevěnovaly. Boží prozřetelnost však připravovala Marguerite na budoucí zodpovědnost jejího řeholního života. Marguerite vstoupila v 21 letech mezi Dcery křesťanské lásky do jejich mateřince v Paříži. Po 37 let sloužila chudým v různých francouzských nemocnicích. V roce 1773 přešla do Fontainebleu a nakonec se stala představenou v Dax, kde se neúnavně starala o nemocné, chudé a spolusestry. Řád Dcer křesťanské lásky byl zrušen během francouzské revoluce v dubnu 1792. Sestra Marguerite byla zatčena a uvězněna a po dvou formálních procesech bez možnosti obhajoby byla 9.dubna 1794 přivedena na gilotinu. Byla obviněna z protirevoluční sabotáže – odmítla totiž podepsat civilní přísahu a měla námitky proti špitálnímu kaplanovi, který přísahal na ateistický a protikatolický revoluční režim.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou