Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slavnost Těla a Krve Páně v Praze

Datum publikace20. 6. 2011, 12.29
TiskTisk

Ve čtvrtek 23. června 2011 na slavnost Těla a Krve Páně bude pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka, předseda ČBK,  hlavním celebrantem mše svaté v 17.00 hodin v pražské katedrále. Po bohoslužbě následuje již tradiční eucharistický průvod z katedrály do Strahovské baziliky.

Praha: Po mši svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha vyjde eucharistický průvod přes hradní nádvoří a Hradčanské náměstí ke klášteru sester karmelitek (Karmel sv. Josefa), kde bude druhé zastavení. Třetí zastavení je potom u kláštera bratří kapucínů na Loretánském náměstí. Odtud se bude průvod ubírat do baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, kde slavnost vyvrcholí eucharistickým požehnáním a zpěvem Te Deum.

Na tuto slavnost jsou již tradičně zváni duchovní a věřící ze všech pražských farností. Zájemci o ministrování mají sraz v 15.00 v sakristii katedrály. Děti a družičky se shromáždí před začátkem mše svaté pod královskou oratoří.

Slavnost Těla a krve Páně (dříve nazývaná „Božího těla“) se v katolické církvi slaví ve čtvrtek po slavnosti Nejsvětější Trojice. Svátek zavedl v roce 1264 papež Urban IV. Roku 1314 byl potvrzen Klementem V. Zvyk putovat v procesí s Nejsvětější svátostí se v celé církvi rozšířil od 15. století. V Praze se poprvé konalo procesí Božího těla v roce 1355. Tradice eucharistického průvodu v Praze byla obnovena v roce 2004.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou