Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka čestným členem řádu Maltézských rytířů

Datum publikace22. 6. 2011, 17.20
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP bude 24. června 2011 od 15.30 hodin slavit mši svatou v kostele Panny Marie pod řetězem v Praze na Malé Straně. Během mše bude také dekorován 'čestným a konventuálním velkokřížem' Suverénního řádu Maltézských rytířů, jehož se stane čestným členem.

Praha: Již jako biskup královéhradecký byl arcibiskup Dominik Duka za podporu humanitární činnosti řádu dekorován řádovým vyznamenáním Maltézských rytířů - velkokřížem „Pro piis meritis“. Nyní se pražský arcibiskup stane čestným členem Suverénního řádu Maltézských rytířů a bude mu udělen titul „Čestný a konventuální kaplan“. Udělením tohoto titulu, který je určen pouze pro biskupy, navazuje České velkopřevorství na dobu blízkých vztahů s Arcibiskupstvím pražským, kdy byl za 2. světové války čestným členem řádu jmenován pražský arcibiskup kardinál Kašpar.

Maltézský řád, který vznikl v 11. století na území křesťanského Jeruzalémského království ve Svaté zemi, má podvojný charakter. Na jednu stranu se jedná o náboženský řád katolické církve a na druhou strany o svrchovaný státní útvar podle mezinárodního práva. Řád vydává diplomatické pasy, udržuje vlastní diplomatický sbor, je členem mezinárodních organizací, má svůj znak a vlajku. Základními principy činnosti řádu jsou však pomoc trpícím a ochrana lidské důstojnosti na základě křesťanské solidarity. Svou svrchovanost řád tedy označuje pouze za nástroj své humanitární činnosti ve světě.

Do Prahy přišli první řádoví kněží již v roce 1150. Ve svém působení na území Čech a Moravy se orientoval především na charitativní činnost a např. během první světové války mělo Velkopřevorství české v užívání osm lazaretních vlaků a několik vojenských nemocnic. Po roce 1939 byla činnost řádu v Čechách zastavena, v roce 1945 znovu obnovena. Po roce 1948 byl řád opět rozehnán a jeho majetek zkonfiskován. K listopadu 1989 zachovávalo činnost řádu na území Československa posledních 5 členů řádu.

V roce 2002 byla Suverénním řádem Maltézských rytířů – Českým velkopřevorstvím založena Maltézská pomoc, o.p.s. Jako charitativní a humanitární organizace zakládá svou činnost na nepřetržité 900leté tradici pomoci trpícím. Hlavní činností Maltézské pomoci, o.p.s. je pomoc potřebným na území České republiky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou