Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka oceňuje úspěch Arcibiskupského gymnázia

Datum publikace24. 6. 2011, 16.57
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP, předseda ČBK, oceňuje výrazný úspěch Arcibiskupského gymnázia v Praze, které se v rámci výsledků státních maturitních zkoušek umístilo jako třetí nejúspěšnější gymnázium v celé České republice. Zřizovatelem gymnázia je Arcibiskupství pražské.

Praha: Pražský arcibiskup si také všímá skutečnosti, že v žebříčku TOP 10 nejúspěšnějších gymnázií v ČR se umístila hned tři církevní gymnázia. Kromě pražského Arcibiskupského gymnázia to bylo také Cyrilometodějské gymnázium v Brně a Biskupské gymnázium J. N. Neumanna v Českých Budějovicích.

Chtěl bych pogratulovat nejen letošním maturantům Arcibiskupského gymnázia, jejich učitelům a vedení školy, ale také studentům a pedagogům dalších církevních gymnázií, jejichž kvality vyšly při státních maturitách tak zřetelně najevo. Ukazuje se, že na církevních gymnáziích panuje atmosféra jisté důvěry jak mezi studenty navzájem, tak mezi studenty a učiteli, která vytváří prostor pro zodpovědný přístup ke studiu. Myslím, že se zde také projevuje dobrá spolupráce školy s rodiči, kteří jsou motivování k tomu, aby měli zájem o vzdělání svých dětí. Je třeba ocenit práci pedagogů na církevních gymnáziích a nelze zapomenout na práci učitelů na církevních základních školách, kteří dobře připravují žáky na studium na středních školách,“ řekl k vyhlášení výsledků státních maturit arcibiskup Duka.

Řediteli pražského Arcibiskupského gymnázia Richardu Maškovi bude pražským arcibiskupem Dominikem Dukou OP také udělena stříbrná Svatovojtěšká medaile za příkladné vedení školy. Medaile mu bude předána ve středu 29. června 2011 při mši svaté v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, kterou bude pražský arcibiskup slavit od 18.00 hodin.

Ředitel pražského Arcibiskupského gymnázia Richard Mašek považuje za nejvýraznější úspěch spjatý s letošními státními maturitami skutečnost, že v 95% případů volili maturanti dobrovolně obtížnější zkoušky vyšší úrovně. „Vybrat si vyšší úroveň přitom letos nepřináší takřka žádnou konkrétní výhodu,“ říká ředitel školy. Proč si tedy studenti Arcibiskupského gymnázia hromadně komplikovali život těžší zkouškou vyšší úrovně, když mohli letos klidně sáhnout po zkoušce jednodušší a těšit se na snadné jedničky? „Asi nezbývá než chápat jejich volbu jako projev zdravého sebevědomí. A také oprávněného pocitu, že osm let potýkání se s dost náročným studiem přece nemá smysl zakončit lehkou zkouškou základní úrovně. A obou těchto věcí si já i moji kolegové velmi ceníme,“ hodnotí výsledky své školy ředitel Mašek.

Arcibiskupské gymnázium je osmiletá církevní škola převážně všeobecného studijního zaměření. Zřizovatelem školy je Arcibiskupství pražské. Škola se zaměřuje na cizí jazyky, humanitní předměty a předměty přírodovědné. Arcibiskupské gymnázium není vyhrazeno jen věřícím křesťanům (to platí jak o studentech, tak o učitelích). Cílem školy je zajistit věřícím křesťanům prostředí, v němž jejich víra bude věc zcela přirozená (především prostřednictvím nabízených duchovních aktivit). Na druhé straně není účast na duchovních aktivitách školy pro nikoho povinná, ode všech se však očekává přinejmenším tolerantní postoj ke křesťanství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou