Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Hle, všecko činím nové (Zjevení 21, 5)

Datum publikace24. 6. 2011, 17.50
TiskTisk

Přinášíme závěrečnou zprávu ze setkání generálních sekretářů a mluvčích evropských biskupských konferencí, které se konalo v litevském hlavním městě Vilnius 16.-21. června 2011.

Nová Evangelizace není nějakým kouzelným nápojem. Především je to postoj. Je výrazem víry v Krista který “všecko činí nové”. Je to dílo obnovy, která je vlastní Evangeliu Ježíše Krista. Již je připravena a musí být hlásána ve světě. Nová evangelizace nevyžaduje, aby věřící křesťan dělal něco navíc, žádá jen ztělesňování lásky Boha, který se stal člověkem, každodenní modlitbou a dobročinností v rodinném i pracovním životě.

Takto se vyjádřili generální sekretáři, mluvčí a mediální zástupci katolických biskupských konferencí Evropy, kteří se sektali v Litevském Vilniusu 16. - 21. června 2011 na dvou oddělených setkáních.

V čase obzvláště poznamenaném sekularizací je posláním dnešní církve upomínat všechny, že otázky, které každý nosí ve svém srdci, mohou být zodpovězeny jedině setkáním se Stvořitelem. To znamená, že v samém srdci poslání církve jsou jednotliví lidé a jejich vztak k Ježíši Kristu, neboť jedině tento vztah dokáže proměnit lidský život a naplnit jej radostí, která světčí o přítomnosti Boha. Ti lidé, kteří byli proměněni svým setkáním s Bohem, jsou de facto aktéry nové evangelizace – jsou základem obnovy církevních společenství a významnými “kormidelníky” církve, která se vztahuje k těm, kdo se od ní vzdalují, a nabízí jim možnost znovusektání s Ježíšem a zakusení Jeho milosti.

Mluvčí a mediální zástupci také vyzdvihli nejlepší praktiky, které jasně ukazují, jakým způsobem se nová evangelizace již projevuje v různých oblastech života. Portugalský podnikatele Jorge Libana Monteiro hovořil o uplatnění v ekonomice, příspěvky z Itálie, Rumunska a Francie pohovořily o médiích a sektoru dobrovolné dobročinnosti. Příspěvek sekretáře Papežské rady Cor Unum, Mons. Giovanniho Pietro Dal Tosa, nám ukázal, jak naši dobrovolníci, rozšíření po celém světě, pomáhají vytvářet církvi lidštější image. Na programu byla i prezentace setkání s biskupy a vedoucími katolických dobrovolníků, které inicioval papež Benedikt XVI. u příležitosti Evropského roku dobrovolníků a které se bude konat ve Vatkánu 10.-11. listopadu, 2011.

Obě setkání, kterých se dohromady zůčastnilo na 60 zástupců biskupských konferencí kontinentu, byla zorganizována Radou evropských biskupských konferencí (CCEE) na pozvání Litevské biskupské konference a jejího generálního sekretáře, biskupa Gintarase Grusase, armádního ordináře.

V litevském hlavním městě měli účastníci příležitost poznat historii Litvy a pevné víry tamních lidí, která přetrvala i v časech nejhorších – za 2. světové války a komunistického režimu. Účelem setkání ve Vilniusu bylo také umožnit generálním sekretářům a mluvčím navázat vzájemné přátelské vztahy a podělit se o radosti a těžkosti či prodiskutovat některé současné problémy církve.

Sekretáři se také zaměřili na otázku svobody vyznání. Toto základní lidské právo zakládá důstojnost lidské osoby. Církev a Evropa musí udělat vše, co mohou, aby zaručily respektování tohoto práva po celém světě, stejně jako v Evropě samotné. Dalším centrálním tématem v Evropě je demografická krize, zejména pak problematika stárnoucí evropské populace s jejími vážnými dopady na sociální systém, které si žádají naléhavé společenské pozornosti. Na svém setkání se mluvčí zaměřili na papežovu návštěvu Skotska, Anglie a Walesu a na aktivitu katolické agentury SirEuropa, která poskytuje informační servis církvím v Evropě.

Během těchto setkání byly projednány i minulé a budoucí aktivity CCEE. Rada biskupských konferencí evropského společenství (COMECE) představila zprávu o hlavních tématech diskuse v evropských institucích a o iniciativách na ochranu neděle a jejího vymezení pro odpočinek. Účastníci byli informováni o třech důležitých světových setkáních katolické církve v Evropě: Světový den mládeže v Madridu (16.-21. srpna 2011), Světové setkání rodin v Miláně (29. května – 3. června 2012) a Mezinárodní eucharistický kongres v Dublinu (10.-17. června 2012). Tato setkání zdůrazňují klíčová poslání církve.

Odpoledne v sobodu 19. června se generální sekretáři, mluvčí a mediální zástupci setkali u diskuse nad církevní komunikací v krizových obdobích a nad technologickými prostředky k hlásání Evangelia. Komunikace je součástí poslání církve. Být věřni Slovu Božímu a pravdě je způsobem, jímž má církev komunikovat v klidných i krizových obdobích. Je možné využívat veškeré komunikační nástroje, ale žádné nesmí nahrazovat osobní setkávání s lidmi a s Bohem. V kontextu diskuse o nových médiích představila CCEE budoucí institucionální informační portál katolických biskupských konferencí Evropy, který začne fungovat online do konce roku 2012.

Během setkání přišli účastníky pozdravit arcibiskup vilinijský, kardinál Andrys Juozas Backin a prezident Litevské biskupské konference, kaunaský arcibiskup Sigitas Tamkievicius. V neděli 19. června si účastníci prohlédli bývalou základnu KGB v Litvě, která je nyní muzeem, a v pondělí 20. června odpoledne navštívili studia litevské veřejnoprávní televize a rádia.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou