Lupa
Obsah Obsah
Portál

Poprvé zasedla cyrilometodějská komise

Datum publikace27. 6. 2011, 17.53
TiskTisk

V pondělí 27. června 2011 se na Arcibiskupství pražském poprvé sešli členové komise, která se zabývá přípravou Cyrilometodějského výročí v roce 2013. Přáním organizátorů je, aby se oslav zúčastnil také papež Benedikt XVI.

Praha: V roce 2013 si celá naše země připomene významné 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Jak na začátku setkání řekl prof. Piťha, oslavy Cyrila a Metoděje nemohou být chápány jako čistě církevní. Našemu formujícímu se národu předali věrozvěstové hodnoty víry, kultury, vzdělanosti a písma, ale stáli také u počátků naší státnosti. Dalším bodem, který prof. Piťha zdůraznil, je, že oslavy nemohou být ani pouze moravské, ani pouze české. Cyrilometodějská misie sehrála roli v dějinách většiny slovanských národů. Oslavy by podle něho dále měly být jakousi protiváhu k politickým sporům. Církvím jde mimo jiné o zlepšení znalostí naší minulosti, jejíž výklad byl často poznamenán ideologiemi 20. století. Půjde také o oživení kulturního života a oživení vztahu ke společným kořenům.

Právě proto k „Velehradu 2013“ svolal pražský arcibiskup Dominik Duka OP ve spolupráci s metropolitou moravským, arcibiskupem olomouckým Janem Graubnerem první zasedání široké pracovní skupiny. Setkání se zúčastnila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková, 1. náměstek ministra kultury ČR František Mikeš, náměstek hejtmana Zlínského kraje Jindřich Ondruš a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Ivo Polák. Rovněž také byli přítomni prof. Petr Piťha, prof. Jiří Sláma, děkan Katolické teologické fakulty UK Prokop Brož a představitelé dalších institucí včetně Akademie věd, které se budou na přípravě jubilea podílet.

Cyrilometodějské oslavy mají proběhnout jako oslavy mezinárodní a v plně ekumenické duchu. Prvního zasedání komise se tedy zúčastnili také zástupci pravoslavné církve. Přáním organizátorů je, aby se jubilejních oslav zúčastnil papež Benedikt XVI. Předseda biskupské konference arcibiskup Duka ho pozval k „bleskové“ návštěvě Velehradu již loni v listopadu během děkovné národní pouti do Říma. Pozvání na výroční bohoslužby, které připravuje v rámci jubilejních oslav příchodu slovanských věrozvěstů pravoslavná církev, ovšem přijal také konstantinopolský patriarcha Bartolomějem I.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová poděkovala za pozvání a uvítala, že se může Parlament ČR aktivně podílet na přípravách oslav. Podpořila také slova prof. Piťhy o jejich apolitičnosti. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková zmínila, že se v Senátu již rok zabývají významem cyrilometodějské misie. Cílem těchto aktivit by podle ní mělo být posílení duchovního a etického rozměru naší společnosti. Význam cyrilometodějské misie pro tehdejší dobu, ale také pro tu naši stručně shrnul náš přední odborník na ranou dobu dějinnou prof. Jiří Sláma.

Součástí oslav příchodu slovanských věrozvěstů mají být vědecké konference, které se budou týkat života Cyrila a Metoděje, ale také vlivu jejich misie v oblasti literatury i umění. Jednu z těchto konferencí připravuje právě Senát ČR, který také ve Valdštejnské jízdárně plánuje výstavu. Vědeckou garanci konferencí během cyrilometodějského výročí nabídl nedávno arcibiskupu Dukovi předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš. Člen komise a zástupce Akademie věd doc. Jaroslav Šebek mimo jiné zmínil také připravovanou konferenci o druhém životě slovanských věrozvěstů, tedy o tom, jak se v minulosti proměňovala interpretace jejich působení. Zítra by měl poprvé zasednout tým členů akademie, který by měl začít pracovat na konkrétních projektech. Své projekty zmínil také děkan Katolické teologické fakulty UK Prokop Brož.

K jednoznačné podpoře nejen vědeckých konferencí, ale všech aktivit, které by měly přiblížit cyrilometodějské dílo a působení, se přihlásilo ministerstvo kultury. Podporu ministra Jiřího Bessera tlumočil jeho první náměstek dr. Mikeš. Náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková, která je rovněž členkou komise, zmínila, že ministerstvo je připraveno podnítit své příspěvkové organizace k aktivní účasti na oslavách, které chápe jako příležitost oslovit co nejširší publiku. Ministerstvo kultury také mimo jiné požádalo UNESCO o záštitu nad výročím.

Koncerty, konference, výstavy podpoří Zlínský kraj. Mají být také rozvíjeny poutní stezky, které by se zapojily do evropské kulturní stezky. Jihomoravský kraj je v začátcích příprav, ale rovněž se k oslavám velmi aktivně hlásí a je připraven pomoci s koordinací. Mimo jiné oslovil Bulharskou ambasádu, která se chce rovněž podílet na oslavách. Jak ale připomněl arcibiskup Duka, není to pouze Bulharsko, kdo se o cyrilometodějské výročí zajímá. Také představitelé dalších slovanských zemí, jichž se dotkla cyrilometodějská misie, vyjadřují o oslavy živý zájem a počítá se s jejich aktivní účastí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou