Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tisková konference: Hus nás nyní spojuje

Datum publikace27. 6. 2011, 15.00
TiskTisk

Dnes, 27. června 2011 v 10.30 hodin proběhla tisková konference u příležitosti vzniku Ekumenické komise pro Husovo jubileum v roce 2015, která se pod záštitou České biskupské konference, Ekumenické rady církví a ve spolupráci s akademickou obcí připravuje na blížící se šestisté jubileum smrti českého reformátora Mistra Jana Husa.

Praha: Na úvod tiskové konference promluvil Mons. prof. Tomáš Halík o úkolech, které si klade nově vzniklá Ekumenické komise pro Husovo jubileum v roce 2015, a o předhistorii jejího založení. Hlavním posláním komise je obnovit povědomí o mistru Janu Husovi a zbavit jeho osobnost různých dějinných interpretací, které se na ni nabalily. “Jde nám o prezentaci osobnosti Husovy v našem národním povědomí, to znamená, že se chceme zaměřit hlavně na média a na ‘druhý život Husův:’ Hus se stal jakýmsi plátnem, na které si různé skupiny promítaly své ideály, vlastenecké, socialistické a další. My bychom chtěli Husovu postavu osvobodit z těchto ideologických klišé a přemaleb. Je třeba představit Husa jako postavu nábožensky mravní. To je rozměr, který býval překryt těmity nánosy ideologií,” uvedl Mons. prof. Halík.

Komise přitom čerpá i z bohatých podnětů dvou mezinárodních sympozií o Husovi, která se konala v září 1993 v Bayreuthu a hlavně v prosinci 1999 na Papežské lateránské univerzitě v Římě, kde promluvil i papež Jan Pavel II a byl přítomen tehdejší prezident České republiky Václav Havel. Ke svolání první jmenované komise k Husovi dal kardinálu Vlkovi také podnět Jan Pavel II., a to na své první návštěvě Československa, kdy se o jeho osobnosti vyjádřil kladně. Na druhém sympoziu se pak papež osobně omluvil za Husovo upálení. “Cítím povinnost vyjádřit hlubokou lítost nad krutou smrtí, na kterou byl Jan Hus vydán a nad následnou ranou, která se tímto způsobem rozevřela v myslích a srdcích českých lidí a stala se zdrojem konfliktů a rozdělení,”  řekl tehdy Jan Pavel II.

Plzeňský biskup František Radkovský, předseda Rady pro ekumenismus České biskupské konference, poté zdůraznil úkol vyplést osobu Jana Husa ze sítě dezinterpretací a představil záměr spuštění webu www.jan-hus.eu, který bude zpřístupňovat informace o Husově osobě a jejím vnímání. Zveřejní mimo jiné i dokumenty zmíněných mezinárodních sympozií.

Mgr. Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví, poté doplnil fakta týkající se vzniku Komise. “Rád bych, aby bylo zaneseno do historie, že tato komise vznikla v Pendolinu.” Členové komise na společné cestě do Ostravy prý dali základní kontury myšlence vzniku Komise během tříhodinové cesty. Od té doby se komise sešla s pozvanými akademiky a dalšími významnými osobnostmi již tři krát a dnešní tiskovou konferencí začíná svou oficiální činnost. Mgr. Ruml poté doplnil, že Husův “druhý život” musí být zbaven dezinterpretací právě proto, abychom se naučili nakládat s pravdou, za kterou M. Jan Hus bojoval, a začali si jí znovu vážit víc, než faktu, že na Husův svátek máme den volna.

Prof. ThDr. Jan Lášek, děkan Husitské teologické fakulty UK, poté poskytl přehled mezinárodního akademického bádání o Husovi a husitství. “Jedním z našich úkolů bude také ukazovat na to, že Hus a husitství byli také objektem mezinárodního bádání, a seznamovat českou veřejnost také s těmito pracemi. Husovy spisy dnes už nejsou tak známé, jako byly například za první republiky. Považujeme za dobré, aby byl vydán výbor hlavních Husových prací a myšlenek,” upřesnil prof. Lášek.

Patriarcha Církve československé husitské, ThDr. Tomáš Butta, poté vyzdvihl význam zámýšlené činnosti komise, která přinese důležitou reflexi i zástupcům křesťanské tradice, které je Hus nejbližší a dobře známý.

Komise vzniká pod záštitou Ekumenické rady církví a České biskupské konference za podpory akademické obce a České křesťanské akademie. Ekumenická rada církví sdružuje 11 círví, které se všechny k činnosti komise přihlásily a jsou v ní zastoupeny předsedou Ekumenické rady, Mgr. Joelem Rumlem. Komise se bude scházet každý měsíc a do Husova výročí hodlá nejméně jednou ročně pořádat tiskové konference nad svou vykonanou a plánovanou činností. Komise si nehodlá monopolizovat všechny akce, které v souvislosti s výročím proběhnou a počítá s tím, že nejrůznější akademická pracoviště a veřejné organizace s ní budou pracovat v synergii.

Na závěr ilustroval Mons. prof. Tomáš Halík postoj katolické církve k Husově osobě. Když se katolická církev na II. vatikánském koncilu přihlásila ke svobodě vyznání a svědomí, vystoupil před koncilní bratry kardinál Beran a zdůraznil, kolik Husova smrt a následná rekatolizace uškodila Českým zemím a v tomto ohledu velice silně tento krok II. vatikánského koncilu podpořil. Husovský motiv hrál tedy roli v takto významném rozhodnutí katolické církve. “Hus, který nás dříve rozděloval, nás nyní spojuje,” uzavřel Mons. prof. Halík.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou