Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vražda katolického ministra a podivné zatčení

Datum publikace27. 6. 2011, 15.51
TiskTisk

Pákistánská policie 19. června 2011 zadržela křesťana Hafiza Nazara Muhammada, kterého podezírala z podílu na atentátu na ministra pro náboženské menšiny Shahbaze Bhattiho. Křesťané nařčením policie nevěří. O Bhattim byl již natočen dokument a je považován za mučedníka.

Islámábád(PK): Islámábádská policie zadržela muže podezřelého z účasti na agentátu federálního ministra pro náboženské menšiny, Shahbaze Bhattiho, který byl zavražděn 2. března 2011. Policie vyslíchala Hafiza Nazar Muhammada, kterého vystopovala sledováním jeho mobilního telefonu.

Soudce nařídil pětidenní vazbu, aby policie mohla získat informace o možných komplicích zadrženého. Nazar podle všeho volal právníkovi pro náboženské menšiny Nazeerovi a svěřil se, že zná vrahy Shahbaze Bhattiho. Telefonát byl odposlechnut a vedl k jeho zatčení.

Podle policejní rekonstrukce, která vyvolala mnohé otázky, byl Nazar blízkým spolupracovníkem katolického ministra nejméně posledních deset let. The Express Tribune uvedla, že podle policejních zdrojů zadržený prohlašoval, že je křesťanským pastorem a měl s Bhattim nevyřízené účty. K útoku se ovšem již přihlásila pákistánská větev Talibanu kvůli Bhattiho postoji k protirouhačskému zákonu a za jeho intervence v kauze Asia Bibi, pětačtyřicetileté křesťanské matce pěti dětí, která měla být na základě tohoto zákona odsouzena k smrti. Na začátku ledna byl již za své angažmá proti obvinění Bibi “popraven” pundžábský guvernér Salman Taseer, který byl muslimského vyznání.

Je velmi podivné, že po takové dlouhé době mlčení zaktne policie někoho, kdo s Shahbazem Bhattim pracoval přes deset let a prohlašuje, že cítil vůči Bhattimu zášť,” poznamenal Mons. Rufin Anthony, biskup islámábádský. Ostatní církve rovněž vyjadřují nedůvěru k průběhu vyšetřování.

Jediný křeťanský ministr ve vládě pákistánského prezidenta Asif Ali Zardariho a premiéra Gilaniho, Shahbaz Bhatti, byl zabit 2. března 2011 v Islamabádu. Při útoku na jeho nechráněný vůz bez bodyguardů byly vystříleno 30 nábojů. Před několika dny byl vydán dokument o životě a práci bývalého katolického ministra pro náboženské menšiny nazvané “Pocta mučedníku Shahbaz Bhattimu.” Producentem filmu byla Shadow Organization a byl představen v kostele sv. Fidelia v pandžábské vesnici Khusphuru, kde se zavražděný ministr narodil.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou