Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ludvík Armbruster představil knihu Tokijské květy

Datum publikace28. 6. 2011, 17.45
TiskTisk

Český jezuita, filozof, teolog a misionář prof. P. Ludvík Armbruster přiblížil v úterý 28. června v budově ČBK v pražských Dejvicích knihu rozhovorů Tokijské květy, kterou připravoval společně s redaktorem Katolického týdeníku Alešem Palánem.

Praha: 'Těšil jsem se na naše rozhovory jako na takové hovory s přítelem,' charakterizoval spolupráci s novinářem Alešem Palánem prof. P. Ludvík Armbruster, který prožil téměř 50 let v dalekém Japonsku. Osvojil si tamní jazyk, důvěrně se seznámil s místní kulturou a v Tokiu vyučoval na jezuitské univerzitě. Knižní rozhovor, který s ním vedl Aleš Palán, se však netýká pouze 'země vycházejícího slunce'. Kniha čtenáře vtáhne rovněž do myšlenkového světa filozofa, teologa a dlouholetého pedagoga.

Prof. P. Ludvík Armbruster SJ  se narodil v roce 1928.  Po maturitě v Praze vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. V roce 1950 byl ještě jako student komunistickou mocí internován a vzhledem ke svému rakouskému občanství vyhoštěn z Československa. Teologii vystudoval ve Frankfurtu nad Mohanem, kde byl také vysvěcen na kněze. Téměř půl století žil a pracoval v Japonsku. V Tokiu působil jako rektor kněžského semináře, přednášel na jezuitské Sophia University, byl ředitelem univerzitní knihovny a posléze univerzitním kaplanem. Po pádu totality se vrátil do vlasti, od roku 2002 zastával dvě volební období funkci děkana Katolické teologické fakulty UK v Praze. Je držitelem rakouského Čestného kříže za vědu a umění a českého vyznamenání Medaile Za zásluhy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou