Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Romská integrace: potřeba, výzva i povinnost

Datum publikace28. 6. 2011, 17.30
TiskTisk

Na pravidelném Semináři dialogu 27. června 2011 pořádaném Evropskou komisí a Radou biskupských konferencí EU se projednávala otázka národní integrace Romů. Přinášíme závěrečnou zprávu ze zasedání.

Brusel(BE): Otázka začlenění Romů do společnosti se stala tématem Semináře dialogu, který se konal 27. června 2011 v Evropské komisi. Po celé Evropě dnes žije okolo 12 milionů Romů. Aby podpořila jejich začleňování, přijala Evropská Unie Rámec EU pro vnitrostátní strategie integrace Romů do roku 2020. Církve vítají přijetí Rámce, zejména protože zohledňuje i mimounijní země a počítá s podporou rozšiřujících zemí v sociálním a ekonomickém začleňování Romů. Rámec by měl ovšem lépe rozlišovat mezi krátkodobými a dlouhodobými výhledy: dostupnost zaměstnání, zdravotní péče, vzdělání a bydlení by měla být zajištěna rychleji, zatímco podstatné společenské změny mohou vyžadovat delší dobu. Zástupci církví se přimlouvají za stanovení odvážnějších cílů v oblasti rovných práv, a to i vydáním oficiálních dokumentů. V oblasti vzdělávání by mělo být cílem zajistit, aby Romové dosahovali alespoň úplného středoškolského vzdělání, které jim pomůže získávat lepší práci, a mělo by se uvažovat o odborném vzdělávání dospělých.

Nezaměstnanost a nedostatek vzdělání jsou dvě hlavní výzvy, kterým čelí Romové v Evropě,” uvedl Mons. János Székely, světící biskup z Esztergom-Budapest. Poukázal také na mnohé úspěšné iniciativy integrace a vzdělávání řízené maďarskou církví. Připomněl však, že kromě vytváření pracovních míst a poskytování vzdělání je rozhodující formace svědomí. “Hlavním aktérem vývoje je člověk, nikoliv peníze nebo technologie.” Romská integrace je dvojstranný proces – Romům mohou k vědomí zodpovědnosti a povinností vůči společnosti pomoci veřejné autority a církve.

Arcibiskup luteránské Církve Švédska , Dr. Anders Wejryd podal zprávu o tom, jak Církev Švédska řídí proces integrace romské komunity. “Církve by si měly uvědomit, jakou roli dříve hrály při vylučování Romů ze společnosti. Členové církve jsou velmi zapáleni v otázkách práv menšin. Církev tak může být významným partnerem ve veřejné debatě i v usměrňování názorů na lokální úrovni.”

V otázce přispění církví ke strategii Evropské Unie pro romskou integraci zástupci církví zdůraznili nutnost změnit diskriminační postoje většinové společnosti vůči Romům. Doporučují, aby členské státy aktivně bojovaly proti diskriminaci a rasismu. Zároveň se jeví zásadním, aby vzdělávání o romské kultuře, historii a identitě, jakkoliv rozličné, bylo doporučeno jako výukový předmět do škol.

Funkcionáři EU přiznali, že Evropská komise doposud nedokázala vyhodnotit využívání evropských fondů určených na romskou integraci na lokální úrovni za poslední roky . Nový Strategický Rámec by měl tedy přinést lepší vyměřování a regulaci fondů Evropské Unie. Evropský komisař pro zaměstnanost, sociální záležitosti a integraci László Andor oznámil, že nový Rámec evropské fondy více zpřístupní a zpřesní pro regionální přístup, přičemž připomněl, že romská integrace je v kompetenci jednotlivých členských států. “Církve jsou významnými společenskými aktéry na poli romské integrace, musíme spolupracovat a spoléháme na vaši pomoc,” uzavřel eurokomisař Andor.

Po schválení Rámce pro integraci Romů Radou Evropy, ke kterému došlo 25. června 2011 už nebudou členské státy muset vypracovávat národní plány. Je tedy zcela zásadní, aby vládní a nevládní aktéři a církve koordinovali své snahy na národních úrovních tak, aby byly dosaženy cíle stratedického Rámce.

 

 

Semináře dialogu jsou pravidelně pořádány Skupinou politických poradců (BEPA) při Evropské komisi společně s Komisí pro církev a společnost při Konferenci evropských církví (CEC) a Radou biskupských konferencí EU (COMECE). Na tomto Semináři o romské integraci spolupracovaly také s Komisí církví pro migranty v Evropě (CCME) a Radou evropských biskupských konferencí (CCEE).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou