Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nejúspěšnější církevní školy: Arcibiskupské gymnázium

Datum publikace29. 6. 2011, 17.44
TiskTisk

V souvislosti s mimořádným úspěchem, kterého dosáhla církevní gymnázia při letošních státních maturitních zkouškách, jsme se rozhodli představit alespoň tři nejúspěšnější církevní školy u nás: Arcibiskupské gymnázium v Praze, Cyrilometodějské gymnázium v Brně a Biskupské gymnázium Jana Nepomuka Neumanna v Českých Budějovicích. Jako první představujeme pražské Arcibiskupské gymnázium, které se v rámci výsledků státních maturitních zkoušek stalo třetím nejúspěšnějším gymnáziem v celé České republice. 

Praha: Arcibiskupské gymnázium je osmiletá církevní škola převážně všeobecného studijního zaměření, jejímž zřizovatelem je Arcibiskupství pražské. Škola se zaměřuje na cizí jazyky, humanitní předměty a předměty přírodovědné. Výuka na Arcibiskupském gymnáziu probíhá v 16 třídách (osm ročníků, prima až oktáva, v každém ročníku dvě paralelní třídy). V každé třídě studuje přibližně 30 žáků, celkový počet žáků se pohybuje kolem 500. Škola sídlí v pronajaté, funkcionalistické budově z roku 1938, která se nachází v širším centru Prahy, na rohu náměstí Míru a Korunní ulice na Vinohradech, a je velmi dobře dostupná prostředky MHD. Majitelem školní budovy je Kongregace školských sester svatého Františka, jíž patří i sousední Křesťanský domov mládeže, v kterém se studenti mohou stravovat.

'Pedagogický sbor sestává z přibližně 55 učitelů, což představuje asi 37 přepočtených úvazků v celém rozsahu věkového spektra. Většina učitelů je plně kvalifikovaných, další si doplňují vzdělání  - například studenti vysokých škol. Přes 80 % vyučovacích hodin je odučeno aprobovaně,' vysvětluje ředitel školy Richard Mašek.

Uchazeči o studium na Arcibiskupském gymnáziu přicházejí z celé Prahy i jejího těsného okolí. 'Každoročně nastupuje přibližně 60 nových žáků z téměř 40 různých základních škol. Jejich jednotícím rysem je kladný postoj ke křesťanství – ať už v podobě praktikované víry, nebo respektování křesťanských hodnot.,' dodává ředitel, podle něhož však není Arcibiskupské gymnázium vyhrazeno pouze věřícím křesťanům, což platí jak o studentech, tak o učitelích. 'Nechceme budovat přehradu mezi katolíky a lidmi jiného vyznání či bez vyznání. Nabízíme svůj prostor všem, kdo o něj mají zájem a kdo jsou připraveni respektovat naše pravidla,' uzavírá ředitel Richard Mašek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou