Lupa
Obsah Obsah
Portál

Oslava sv. Petra a Pavla a 60 let kněžství Benedikta XVI.

Datum publikace29. 6. 2011, 12.20
TiskTisk

Svatý otec Benedikt XVI. dnes na slavnost apoštolů sv. Petra a Pavla, která připadla přesně na den 60. výročí od jeho kněžského svěcení, předsedal v dopoledních hodinách liturgii ve Vatikánské bazilice.

Vatikán: Společně se Svatým otcem koncelebrovalo mši svatou 41 arcibiskupů metropolitů, kterým podle posvátného obřadu předal papež v průběhu bohoslužby pália, symbol apoštolské hodnosti, která obléká pouze papež a arcibiskupové metropolité. Svatý otec je novým arcibiskupům předává vždy při slavnosti apoštolů Petra a Pavla v Římě. Pália jsou vyrobená z ovčí vlny a během roku jsou  uložená ve speciální schránce pod  konfesí sv. Petra.

Papež pak ve své homílii reflektoval na 60 let kněžství, poděkoval Bohu za tento mimořádný dar  a vzpomenul i na den svého kněžského svěcení. Konkrétně na slova svého světícího arcibiskupa, kardinála Faulhabera, který nově vysvěceným kněžím citoval Ježíšova slova: „Už vás nenazývám služebníky, ale přáteli.“ (srv. Jn 15,15). Papež se k těmto slovům stále vrací, poněvadž v sobě obsahují celý program kněžského života. Každého kněze totiž s Kristem spojuje mimořádné přátelství.

Jako obvykle u příležitosti slavnosti svatých apoštolů Petra a Pavla, patronů města Říma, se mše svaté účastníila také delegace Ekumenického patriarchátu z Konstantinopole. Po ukončení mše svaté se papež pomodlil modlitbu Anděl Páně z okna své pracovny Apoštolského paláce a pozdravil všechny věřící shromážděné na Svatopetrském náměstí.

Překlad celé homilie Svatého otce od je v příloze této zprávy. Překlad: P. Milan Glaser SJ.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou