Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slavnost sv. Cyrila a Metoděje 2011 v Mikulčicích

Datum publikace1. 7. 2011, 11.09
TiskTisk

Pontifikální bohoslužba za účasti českých a moravských biskupů bude slavena v úterý 5. července v 16.30 hodin také na významném poutním místě  brněnské diecéze - v Mikulčicích na Hodonínsku. Hlavním celebrantem a kazatelem bude plzeňský biskup František Radkovský.

Brno/Mikulčice: Kromě národní pouti  na Velehradě budou slovanští věrozvěsti připomenuti na desítkách míst v naší vlasti. Již po třinácté připutují čeští a moravští biskupové  také do Mikulčic, které jsou rovněž úzce spojeny s působením sv. Cyrila a Metoděje. Na mši pravidelně přijíždějí tisíce poutníků od nás i ze zahraničí.

V roce 2008 se na pouť do Mikulčic vrátil také bývalý apoštolský nuncius v České republice, kardinál Giovanni Coppa. Ve své homilii tehdy uvedl: „V Mikulčicích jsou dodnes uchované vzácné památky na období působení svatého Metoděje a jeho prvních spolupracovníků, kteří stavěli chrámy, zakládali kláštery a tvořili první významná díla křesťanského umění (...) Křesťanská Evropa se zrodila i zde ve slovanských zemích a vy, moji drazí, dnes žijete tímto dědictvím, které vám připomíná hodnoty, jako je věrnost tomu největšímu cyrilometodějskému odkazu: Věrnost poznání Boha, věrnost spáse darované Ježíšem Kristem skrze jeho smrt a zmrtvýchvstání, věrnost pravdě evangelia, které přetváří člověka i svět, věrnost církvi, která nás zachraňuje prostřednictvím svatých svátostí. Evropa byla utvářena působením mnoha světců, mezi nimiž mají své významné místo i svatí Cyril a Metoděj.'

V Mikulčicích je možné shlédnout také nejnovější archeologickou expozici mikulčického slovanského hradiště.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou