Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Třebíč bude hostit unikátní konferenci o benediktinech

Datum publikace30. 6. 2011, 13.15
TiskTisk

V rámci benediktinského roku se v září v Třebíči uskuteční mezinárodní vědecká konference zaměřena na benediktiny – jejich každodennost, architekturu, spiritualitu a propojení s Třebíčí. K této příležitosti také vyjde kniha, jejímž spoluautorem je světově známý benediktinský mnich a autor desítek publikací Anselm Grün.

Třebíč: „Ke klenotům evropského stavitelství neodmyslitelně patří románsko-gotická bazilika sv. Prokopa v Třebíči, která je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Díky své poloze a štědrosti zakladatelů, kterými byli moravští Přemyslovci, se stal benediktinský konvent založený na tomto místě roku 1101 významným střediskem duchovního života a vzdělanosti. Naším cílem je v Třebíči uspořádat významnou konferenci k devítistému desátému výročí založení benediktinského kláštera a přizvat na ni zahraniční odborníky,“ vysvětluje rektor Západomoravské vysoké školy v Třebíči Pavel Doležal.

Mezinárodní vědecká konference do Třebíče přiláká vedle odborníků a vysokoškolských studentů také zájemce o benediktinskou architekturu a hudbu. Součástí konference bude totiž doprovodný program. „Připravujeme prohlídku baziliky sv. Prokopa s odborným výkladem a také vystoupení Svatomichalské gregoriánské scholy z Brna,“ prozrazuje plány garant konference Marek Matějek.

Dějiny Třebíče jsou propojeny s benediktiny. Třebíčský znak zobrazuje tři mnišské kapuce, které symbolizují právě benediktinský klášter. „Mnohá města mají svá přízviska, a tak je možné, že po této konferenci a celém roku, který je tematicky zamřen na benediktiny, si naše město získá přívlastek benediktinská Třebíč,“ uvažuje Marek Matějek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou