Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pěší pouť za umělce vyjde do Králík už popáté

Datum publikace1. 7. 2011, 12.39
TiskTisk

Týdenní pouti na východočeské poutní místo Králíky, která se letos koná od 24. do 30. července, se každoročně účastní široké spektrum společnosti různého věku. V každodenních modlitbách její účastníci myslí nejen na umělce, aby si uvědomili hodnotu svého daru a svou zodpovědnost, jak s tímto darem naloží, ale na každého člověka, aby se dokázal otevřít Boží kráse a pochopil význam umění pro kvalitu života společnosti. Doprovodný umělecký program pomáhá odhalovat a poznávat křesťanské kořeny.

Olomouc: Pouť je určena nejen putující skupině, v níž je asi 15 osob, ale také široké veřejnosti, která je zvána na každodenní mši svatou a doprovodný umělecký program.

Pouť začne 24. července mší svatou v olomoucké katedrále sv. Václava. Tato zahajovací neděle bude věnována olomouckému svatému Janu Sarkanderovi, ale také tomu, který ho za svatého prohlásil, nedávno blahořečenému Janu Pavlu II., který tuto pěší pouť za umělce provází od jejích počátků. Jeho se také bude týkat dokumentární film F. Zavattara Čtvrtstoletí s Janem Pavlem II., jehož komentovaná projekce proběhne v kavárně Amadeus téhož dne v 19 hodin.

V pondělí po prohlídce Hanáckého skanzenu v Příkazech budou účastníci putovat do Litovle, kde kromě mše svaté ve farním kostele proběhne v nově rekonstruované kapli sv. Jiří komorní pořad slova a hudby Rapsodického divadla Démant a slza (anglická duchovní poezie). V úterý se uskuteční návštěva Uničova a Úsova, odkud se půjde pěšky do Mohelnice. Večer, opět po mši svaté, bude věnován zhudebněným básním Bohuslava Reynka.

Po třech dnech naplněných kulturními a uměleckými zážitky poutníky čekají náročnější etapy pouti, které ovšem budou prodchnuty krásou toho nejvyššího, krásou přírody a to na trase Mírov, Hoštejn, Štíty, Červená Voda a Králíky. Tyto dny budou po mši svaté nabídnuty komentované projekce krátkometrážních filmů, dva animované, Mr. Pascal A. deVere a Muž, který sázel stromy F. Backa a dokumentární Denně předstupuji před Tvou tvář D. Vihanové.

Pěší pouť za umělce poskytuje několik rovin – společenskou, duchovní, uměleckou, vzdělávací, sportovní – a napomáhá tak ke schopnosti lepší a citlivější komunikace. Hlavním organizátorem je Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci s Rapsodickým divadlem a koná se pod záštitou olomouckého světícího biskupa Josefa Hrdličky. Podrobný program jednotlivých dní je k dispozici na webu Rapsodického divadla.

Martina Pavlíková

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou