Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Číně vysvěcen biskup bez papežského mandátu

Datum publikace1. 7. 2011, 16.30
TiskTisk

Na svátek sv. Petra a Pavla 29. června 2011 byl v Číně vysvěcen další biskup bez papežského mandátu. Je to první případ toho druhu po sérii vatikánských intervencí vybízejících čínské biskupy k odvážnější rezistenci vůči pokusům režimu manipulovat s církví. 27. června přitom úřady zadržely Vatikánem schváleného kandidáta biskupství, který měl být vysvěcen v ten samý den.

Peking: Nový biskup Paul Lei Shiyin je komunistický funkcionář, místopředseda tzv. vlasteneckých katolíků. Jeho kandidatura na ordináře diecéze Leshan v centrální Číně byla předložena už v březnu. Souhlas papeže ale nedostal. Přesto mu bylo svěcení uděleno, a to 7 biskupy uznanými Svatým stolcem. Puala Lei Shiyin nyní jako biskupa oficiálně uznává pouze čínská vláda.

Lei byl vysvěcen na kněze 30. října 1991. Je členem poradního sboru čínské vlády, víceprezidentem Čínské katolického vlasteneckého sdružení a jejím prezidentem v provincii Sečuan. Biskupem byl nuceně zvolen 18. března 2010. Úřadu v diecézi Leshan  se má ujmout po dvouleté sedisvakanci.

Naopak legitimní svěcení bylo plánováno na stejný den v severočínském Handan. Kandidát svěcení, P. Joseph Sun Jigen, byl však 27. června 2011 zadržen policií na cestě z místa, kde se na svěcení duchovně připravoval. Místní katolíci neví, kde se P. Sun nyní nachází. Svěcení se měli zůčastnit jen Svatým stolcem uznávaní biskupové. Nejstarší z nich údajně dostal infarkt a je v lékařské péči.

P. Sun se narodil r. 1967 a nastoupil na seminář v Hadan, kde do svého vysvěcení r. 1995 vyučoval. V posledních letech působil jako generální vikář diecéze Hadan a posléze farář v Yongnian. Benedikt XVI. jej jmenoval biskupem r. 2007. Jeho biskupský znak je již připraven a představuje kříž a štít k ochraně víry na pozadí významných topografických celků hadanské krajiny.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou