Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nejúspěšnější církevní školy: 'Bigy' J.N. Neumanna

Datum publikace4. 7. 2011, 14.30
TiskTisk

Seriál o nejúspěšnějších školách završuje Biskupské gymnázium Jana Nepomuka Neumanna v Českých Budějovicích. Je třetí nejúspěšnější církevní školou v České republice. Jeho zřizovatelem je Biskupství českobudějovické a celorepublikově se umístilo na 10. příčce. V Jihočeském kraji jasně vede.

Českobudějovické Biskupské gymnázium nese jméno prachatického rodáka a světce, jehož 200. výročí narození si česká církev připomněla 18. června 2011 poutí za účasti papežského legáta. Jan Nepomuk Neumann byl nucen emigrovat do Ameriky, kde se stal biskupem a zakladatelem tamního církevního školství.

Roku 1990 se stal také patronem nového Biskupského gymnázia, které založil tehdejší biskup českobudějovický a nynější emeritní arcibiskup pražský, kardinál Miloslav Vlk. Podle ředitele gymnázia, Mgr. Zdeňka Dvořáka, může být personál gymnázia obzvláště hrdý právě “na spojení křesťanské tradice ve vzdělání s tvořivou prací vedení školy, učitelů i žáků a na velice dobré vztahy mezi učiteli a žáky,” které přímo vyrůstají z odkazu sv. Jana Nepomuka Neumanna.

Gymnázium vzniklo jako škola, která si nejdříve musela pronajímat prostory k výuce. Od roku 1995 sídlí již v rozsáhlé budově na českobudějovickém Senovážném náměstí, po jejíž rekonstrukci má nyní kapacitu 670 studentů, vlastní internát, školní jídelnu i sportovní zázemí. Vyučuje se zde ve čtyřech studijních cyklech - osmiletém, šestiletém, šestiletém česko-španělském a čtyřletém studijním cyklu. Hlavní důraz je kladen na výuku jazyků a výchovu v duchu křesťanské etiky, přičemž každý student si volí mezi předměty Křesťanské náboženství a Etika. “I když výuka náboženství není povinná, křesťanský duch a křesťanská etika pronikají do všech sfér práce školy a setkání s křesťanstvím je přirozené a nenásilné,” komentuje ředitel Zdeněk Dvořák.

Pod vedením pedagogického personálu také vznikají různé studentské aktivity. Od samotného vzniku školy funguje školní pěvecký Bigysbor, který se účastní pravidelných výměn se spřátelenými gymnázii v Pasově a Freistadtu. Účastníci dobrovolného žurnalistického semináře přispívají do školního internetového časopisu Výkřiky do tmy. Spirituál gymnázia P. Josef Prokeš, který je synem zdejšího oblíbeného učitele matematiky, zde pravidelně vede Studentské středy pro českobudějovické středoškoláky, kterých se účastní i studenti z ostatních škol. Biskupské gymnázium tedy rozhodně není jen uzavřenou vzdělávací institucí, ale v mnohém i jedním z center křesťanského a kulturního života města.

V letošních státních maturitách se Biskupské gymnázium J.N. Neumanna dostalo na 10. příčku v republikovém žebříčku. “Úspěch ve státních maturitách připisuji nejvíce poctivé práci učitelů, zodpovědnému přístupu studentů a kvalitní výuce jazyků.” Důraz na jazykové vzdělávání se kromě výuky některých předmětů v cizích jazycích odráží i v možnosti skládání mezinárodních zkoušek přímo na gymnáziu v posledním ročníku studia, a tak státní maturity nebyly zdaleka jediným úspěchem studentů.

'Z angličtiny letos 49 studentů získalo  FCE (B2) nebo CAE (C1), 2 studenti dokonce CPE (C2), z němčiny 32 studentů získalo Sprachdiplom B2 nebo C1, přímo španělsky odmaturovalo 26 studentů, 10 z nich získalo i certifikát DELE, a z francouzštiny získali 4 studenti certifikáty DELF,'  sdělil ředitel gymnázia. To za 20 let své existence navázalo spolupráci s řadou zahraničních institucí, které umožňují studentům několikaměsíční, půlroční i celoroční pobyty v zahraničí. Někteří studenti na zahraničních školách dostudují a pokračují ve studiu i na univerzitách jako jsou Harvard nebo Heidelberg. “Na Bigy klademe největší důraz na poctivost v práci a odpovědný přístup k sobě i druhým,” uzavírá ředitel Zdeněk Dvořák.

Stránky Biskupského gymnázia J.N. Neumanna

Foto: tamtéž

 

(Autor článku je absolventem Biskupského Gymnázia J.N.Neumanna)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou