Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Brno může zdobit památník sv. Cyrila a Metoděje

Datum publikace5. 7. 2011, 15.00
TiskTisk

V roce 2013 si budeme připomínat 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Jihomoravská metropole může tuto velkou událost připomenout i novým památníkem  slovanských věrozvěstů, patronů Evropy.

Brno: Již řadu let je přáním brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho, aby i v Brně mohli být soluňští bratři důstojně připomenuti. Svatí Cyril a Metoděj jsou vedle sv. Petra a Pavla spolupatrony brněnské diecéze a jejich reliéfy zdobí průčelí katedrály na Petrově. Katedrála uchovává i vzácné ostatky sv. Cyrila.

V současné době probíhají mezi brněnským biskupstvím a Magistrátem města Brna jednání o vhodném umístění památníku, kterým může být i sousoší. Jedna z variant se nabízí v blízkosti katedrály sv. Petra a Pavla.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou