Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikánské archivy II. světové války budou odtajněny

Datum publikace6. 7. 2011, 22.30
TiskTisk

V tiskovém středisku Svatého stolce byla 5. července 2011 představena výstava 'Lux in Arcana –Vatikánský archiv se odhaluje', kterou bude od února 2012 po 7 měsíců hostit římské Kapitolské muzeum. Na tiskové konferenci hovořili zástupci Svatého stolce, Vatikánského archivu a města Říma.

Vatikán: Státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone ve své promluvě 6. července 2011  připomněl, že výstava přiblíží veřejnosti pergameny, kodexy, manuskripty, akta a další dokumenty vatikánského archivu, který je vědcům a historikům zpřístupněn již od roku 1881. Měla by být otevřena v únoru 2012.

Kard. Raffaele Farina, archivář a knihovník Svaté církve římské, poukázal na skutečnost, že listiny poprvé v historii opustí území Vatikánu a přestěhují se na Kapitolský pahorek, sídlo římské vlády. Připomněl však, že původní jádro Kapitolských muzeí pochází od papeže Sixta IV., který jako renesanční mecenáš městu Římu daroval bronzovou vlčici a další archeologické památky. Tentýž papež otevřel učencům Vatikánskou knihovnu, v jejíž části zřídil několik sálů zvaných secretae, tj. nikoliv tajných, nýbrž soukromých, kde nechal shromáždit listiny svých předchůdců – tj. jádro budoucího archivu.

Mons. Sergio Pagano, který je již 16 let prefektem Vatikánského archivu a usiluje o jeho stále kvalifikovanější a profesionálnější zpřístupnění, hovořil o přípravě výstavy a nutnosti zvolit mezi miliony listin sto reprezentativních dokumentů. Patří k nim papežská bula Dictatus papae Řehoře VII. z 11.st., listina uvalující klatbu na římského císaře Fridricha II. v roce 1245, dopis členů anglického parlamentu papeži Clementovi VII. o manželské kauze Jindřicha VIII. (1530), dopis psaný z Číny na hedvábí papeži Inocencovi X. ze 17.st. a další unikáty. Mons. Pagano informoval novináře, že za tři až čtyři roky bude ukončena katalogizace dokumentů z období pontifikátu Pia XII., které budou předloženy současnému papeži, aby rozhodl o jejich zpřístupnění veřejnosti. Bude publikována kniha dokumentů a nezveřejněných svědectví tajného archívu o turecké genocidě Arménů na konci první světové války.

Představení výstavy
Od února 2012 tak nebudou vatikánské tajné archivy k vidění jen pro odborníky. Poprvé v dějinách opustí přes 100 dokumentů Vatikán a zamíří do římského Kapitolského muzea. Stanou se součástí výstavy nazvané 'Lux in Arcana - Vatikánské tajné archivy odtajněny'. Státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone, to oznámil včera, 5. července 2011.

Kardinál Tarcisio Bertone: 'Chci využít této příležitosti a vyjádřit, jak si cením tohoto vysoce prestižního projektu, který boří stereotypy na dobou stranách Tibery.'

Na výstavě bude možné spatřit kodex z procesu s Galileem Galilei či doklady vztahující se k 'uzavřenému období' druhé světové války. K vidění bude i dopis napsaný americkými indiány papeži Lvu XIII. na kusu březové kůry. Vybrat dokumenty nebylo snadné - police tajných vatikánských archivů mají dohromady délku kolem 90 kilometrům.

Biskup Sergio Pagano, prefekt vatikánských tajných archivů: 'Chceme, aby výstava představila vatikánské tajné archivy v jejich ucelenosti. Snažíme se také, aby byly zastoupeny všechny národy nebo přinejmenším všechny kontinenty. Výstava zahrnuje historický horizont od nejstarších po nejnedávnější události a nábožensky se neomezuje jen na katolicismus.

Dokumenty budou umístěny ve skleněných schránkách, které je ochrání před světlem a vzduchem. Výstava jako taková je historickou událostí, bude to ovšem rovněž vůbec poprvé, co tyto dokumenty budou k dispozici široké veřejnosti.

Gianni Alemanno, primátor Říma: 'Musíme si vážit práce archivářů, kteří tyto dokumenty zpřístupňují a dovolují, aby opustily vatikánské hradby a vstoupily do města. Je to veliký projev transparentnosti a dar našemu městu a celému světu. Je to něco, co se dosud nestalo a nevíme, zda se to ude kdy opakovat. Rád bych na výstavu pozval všechny, protože jedna věc je o Fridrichu II. a o Galileovi Galilei mluvit, ale úplně jiná věc je číst záznamy a vidět, co se ve skutečnosti stalo.'

Biskup Sergio Pagano, prefekt vatikánských tajných archivů: 'Tato spolupráce s městem Řím nastala zejména proto, že Kapitolské muzeum je nádherné, snadno přístupné a situované v srdci Říma. Nepotřebují tam detektory kovu, které my ve Vatikánu mít musíme. Jsou ideální pro jednotlivé návštěvníky i skupiny.'

Výstava bude velkolepá a umožní návštěvníkům na vlastní oči zhlédnout dějiny a kulturu církve i celého lidstva.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou