Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čína a Kazachstán se snaží zakázat modlitbu

Datum publikace8. 7. 2011, 19.45
TiskTisk

Kazachstán a Čína se na oficiálních místech rozhodly k zákazu modlitby. Kazachstán nepovoluje přímluvu za nemocné, která je ‘neodbornou pomocí’. Čína brání ve shromažďování lidí, kteří by se mohli modlit za vězněného osmdesátiletého biskupa.

Peking/Astana: Důvody Číny jsou politické – zákaz se vztahuje zejména na shromažďování k modlitbě za vězněného biskupa Su Zhimina u příležitosti jeho narozenin. Mons. Zhimin je podle věřících “nejskvělejším a nejznámějším čínským biskupem kvůli své věrnosti Svatému stolci.”

Vzpomínaný biskup Zhimin byl zajat policijí roku 1997 a od té doby o něm jeho rodina nemá jiné zprávy, než oznámení o jeho hospitalizaci z roku 2003. V den jeho 80. narozenin, 1. července 2011, na něj chtěli příbuzní vzpomenout v modlitbě. Jeho synovci a neteře zorganizovali modlitební setkání ve svých domovech, která však policie zakázala.

Biskup Zhimin strávil za své postoje polovinu života ve vězení. Následoval tak příklad svého předchůdce, Mons. Josepha Fan Xuevana, který byl policií umučen k smrti roku 1993. Čínská vláda jej proto dlouhodobě považuje za nejvzpurnějšího. Vláda modlitbám brání i s ohledem na nedávné nelegální vysvěcení biskupa Paula Lei Shiyina, který je vysokým hodnostářem kolaborantské Katolické vlastenecké aliance.

Kazachstánské úřady na druhé straně zakazují přímluvnou modlitbu za uzdravení s odůvodněním, že má nežádoucí až škodlivý vliv na zdraví pacienta. Pastor Protestantské církve Nového života ve městě Taraz, Rev. Jeržan Ušanov, čelí obvinění z “vážné újmy na zdraví z nedbalosti” za to, že se za pacienta modlil. S tímto a dalšími podobnými obviněními přišla podle zpravodajské agentury Forum 18 kazachstánská Národní bezpečnostní komise (KNB), místní tajná služba.

Podle obvinění použil Ušanov během bohoslužby hypnózu na Alexandra Kerejeva, který následně onemocněl. Kerejev přitom podle místních navštěvoval bohoslužby občasně. “Toto není poprvé, co autority v jižních oblastech Kazachstánu vznesly takto absurdní obvinění proti pastorům z údajného používání hypnózy, přičemž nedělají nic jiného, než že se za nemocné modlí,” uvedl jeden z členů církve Nového života.

25. června KNB prohledala Ušanův dům a podle svého prohlášení nalezla knihu o moderní hypnóze, kterou ovšem reverend podle svých slov nikdy nevlastnil. 29. června pak narušila policie setkání církve, natočila přítomné na kameru a označila je za nebezpečnou sektu. Pastora Ušanova se ženou a dětmi pak odvedli na stanici k několikahodinovému výslechu. Vyvrcholily tak jejich opakované pokusy bránit této církvi ve shromážďování. Členové této církve se ptají, proč se KNB a Oddělení pro boj proti extrémismu, separatismu a terorismu zaměřili právě na ně.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou