Lupa
Obsah Obsah
Portál

Moskevský patriarcha zahájil program ochrany křesťanů

Datum publikace11. 7. 2011, 13.53
TiskTisk

Ruská lidová rada pro svět bude pravidelně informovat o násilí páchaném na křesťanech. Oznámil to moskevský patriarchát. Pravoslavní křesťané jsou zejména znepokojeni rostoucí ‘christianofóbií’ na Středním východě.

Moskva: Znepokojení šířící se ‘christianofobií’ dovedlo ruskou Pravoslavnou církev k rozhodnutí uveřejňovat pravidelně informace o násilných událostech, jejichž obětmi se stávají křesťané. Ruská lidová rada pro svět je veřejné fórum, které sdružuje několik náboženských a politických vůdců v Rusku a předsedá jí patriarcha Moskvy a celé Rusi, Kirill.

Ruská Pravoslavná církev nastartuje program ochrany křesťanů, kteří jsou poslední dobou nejčastějšími napadanými věřícími,” prohlásil Roman Silantěv, ředitel nového centra Rady. Hlavní myšlenkou je monitorovat zločiny a bezpráví (vraždy, hrozby, znásilnění, masakry a popravy) páchané na křesťanech.

Podle vedoucího oddělení pro vnější vztahy církve a metropolity Volokolamsku, Hilariona, bude největší důraz kladen na Blízký východ. “Vzestup christianofobie v některých zemích Blízkého a Středního východu by mohl vést k vážným následkům pro pravoslavnou víru a ohrozit životy věřících ve starodávných místních církvích, kterým jsou upírána jejich práva,” prohlásil v interview pro agenturu Interfax poté, co se setkal s rektorem Egyptské Islámské Univerzity Al-Azhar. “Pokud vlády na Blízkém a Středním Východě nepodniknou konkrétní kroky pro ochranu křesťanů, budeme brzy svědky další vlny imigrace,” pokračoval metropolita, a připojil své přání, aby “extrémismus za náboženskými slogany nebyl identifikován s islámem, který káže toleranci mezi členy různých náboženství.”

Po dlouhých letech se tak Rusko mohlo opět zařadit mezi ochránce víry. Tento návrat je ovšem postupný. Teprve letos se například v Petěrburgu 26. června po 93 letech znovu slavil svátek Těla a krve Páně s eucharistickým průvodem. Poslední se slavil v tomto tehdy hlavním ruském městě roku 1918. V jeho čele stál Mons. Konstantin Budkiewicz, kterého v brzkých ranních hodinách na Velikonoce 1923 do zad zastřelili komunisté. Letošní procesí vedlo Něvskou třídou, která je přezdívána “cestou konfesní tolerance,” neboť na ní sídlí kostely různých církví.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou