Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež Benedikt XVI. kázal o sv. Benediktu z Nursie

Datum publikace11. 7. 2011, 17.36
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. se 11. července 2011, ve své katechezi zamyslel nad historickým významem sv. Benedikta z Nursie, jehož jméno si zvolil a jehož svátek církev v tento den slaví. Svěřil sjednocenou Evropu do jeho ochrany.

'Naše dnešní katecheze se bude zabývat sv. Benediktem, otcem západní řeholní tradice. Nejdůležitějším zdrojem informací o jeho životě je Druhá kniha dialogů papeže sv. Řehoře Velikého.

Papež Řehož píše za časů velkých zvratů a morálního úpadku, který následoval po pádu Římské říše. Věřil, že Benediktův život a řehole by se mohly stát světlem, které vyvede Evropu z temnoty.

Benedikt se narodil v roce 480 v oblasti Nursie. Do Říma přišel studovat, ale brzy město opustil, aby mohl žít v tichosti a těšit Boha osamotě. Strávil nějaký čas v náboženské komunitě, než se stal poustevníkem a začal žít v jeskyni. Po letech srdnatého boje proti základním lidským pokušením – pýše, smilstvu a hněvu, se rozhodl založit klášter v Subiacu.

Zde bude JS kód

Po letech založil další komunitu na hoře Montecassino, aby symbolizoval úlohu kláštera, který je povolán osvěcovat dobro v církvi a společnosti. Když sv. Benedikt roku 547 zemřel, zanechal po sobě prospívající duchovní rodinu a řeholi, která vybízí k hledání Boha v modlitbě, poslušnosti a sebepokoření za věrného zachovávání každodenních povinností a pomoci potřebným.

Roku 1964 prohlásil papež Pavel VI. sv. Benedikta patronem Evropy a zdůraznil tak roli, kterou jeho učení a jeho učedníci hráli ve formování evropského duchovního života a kultury. Neustále se modleme, aby nová jednota Evropy byla osvětlována a živena náboženskou a morální obnovou čerpanou z jejích křesťanských kořenů.'

Více v našem Liturgickém kalendáři

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou