Lupa
Obsah Obsah
Portál

Už víc než 700 let se putuje do Mariánských Radčic

Datum publikace11. 7. 2011, 16.30
TiskTisk

I tuto středu 13. července 2011 se koná v kostele Panny Marie Bolestné v Mariánských Radčicích poutní bohoslužba. Poutní tradice tu sahá až do 13. století a je spojena s uctíváním milostného obrazu Bolestné Matky Boží pod křížem.

Litoměřice: Jako každý 13. den v měsíci se i tuto středu 13. července bude v kostele Panny Marie Bolestné v Mariánských Radčicích konat poutní mše svatá. Bohoslužba začne v 16.00 hodin.

Mariánské Radčice se nacházejí asi 15 kilometrů od lázeňského města Teplice. Jejich dějiny jsou úzce spjaty s cisterciáckým klášterem v Oseku a uctíváním milostného obrazu Bolestné Matky Boží pod křížem. Poutní tradice tu sahá až do 13. století. Když byly v roce 1278 Čechy zničeny vojskem císaře Rudolfa II. Habsburského a klášter v Oseku byl vypleněn, hledali lidé v tísni útočiště v Bolestné Matce a vystavili v  kostele v Mariánských Radčicích milostnou sochu. Papež Mikuláš IV. spojil v roce 1289 s návštěvou tohoto poutního místa čtyřicetidenní odpustky. K největšímu rozkvětu zdejších poutí došlo na konci 19. století, kdy bylo v poutní sezóně od května do září spočítáno až na 150 000 účastníků. Opat Benedikt Littwerich nechal na začátku 18. století postavit nový barokní kostel a křížovou chodbu. Po dokončení kostela byla milostná socha, která se nacházela na postranním oltáři ve starém kostele, přenesen na hlavní oltář. Hlavní oltář s milostnou sochou byl papežem Klementem XI. povýšen na  privilegovaný oltář („altare priviligatum“). Později papež Pius IX. v roce 1858 toto privilegium potvrdil. Dnešní hlavní oltář pochází z počátku 20. století. V období vlády komunismu byla tradice zdejších poutí přerušena, aby byla po jeho pádu znovu obnovena. Od podzimu roku 1994 se v Mariánských Radčicích konají poutě každý 13. dne v měsíci na takzvaný den Fatimy.

 

Více o poutním místě v Mariánských Radčicích.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou