Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zástupce Svatého stolce k pojetí lidských práv v OSN

Datum publikace12. 7. 2011, 12.30
TiskTisk

Stálý pozorovatel Apoštolského stolce při OSN v Ženevě, arcibiskup Silvano Tomasi kritizoval těsně prohlasovanou rezoluci rady OSN pro lidská práva ze 17. června 2011, která požaduje, aby byl ve světě prozkoumán stupeň diskriminace za 'sexuální orientaci či genderovou identitu'. Tyto pojmy nemají místo v mezinárodním právu a jejich propagace ohrožuje práva rodiny.

Ženeva: 'Požadavek práv na homosexuální jednání protiřečí autentickým lidským právům,' řekl představitel Svatého stolce na půdě OSN v Ženevě. 'Církev nepodporuje násilí proti homosexuálům ani jejich trestání, ale nemůže schvalovat homosexuální skutky,' řekl arcibiskup Silvano Tomasi. Stálý pozorovatel Apoštolského stolce při OSN v Ženevě kritizoval nedávnou rezoluci rady OSN pro lidská práva, která požaduje, aby byl ve světě prozkoumán 'stupeň diskriminace za sexuální orientaci či genderovou identitu'. Rezoluce byla schválena 17. června 23 hlasy, 19 bylo proti a 3 se zdržely hlasování. Vatikánský diplomat poukázal na to, že samotný pojem 'sexuální orientace' a tzv. gender nemají místo v mezinárodním právu a jsou tendenční. Podle jeho mínění je třeba hovořit o pohlaví, což je termín, který je všeobecně přijímán na označení muže a ženy v přirozeném zákoně.

Arcibiskup Tomasi varoval před zaváděním tzv. 'práv homosexuálů' do kategorie 'lidských práv'. Zmíněná rezoluce může totiž inspirovat legislativu, která bude degradovat manželství a rodinu porovnáváním se soužitím homosexuálů. Dovolovat takovýmto párům adopci dětí či zavádět do škol povinnou sexuální výchovu, která znevažuje křesťanské hodnoty, je nebezpečné. Představitel Svatého stolce připomněl, že všechny společnosti do určité míry regulují sexuální jednání s ohledem na obecné dobro, když zakazují např. incest, pedofilii a znásilnění. Také církev brání hodnoty života, manželství a rodiny. 'Církev však nezávisí na politickém konsensu a proto se nezřídka setkává s nepochopením, ba dokonce je utiskována a pronásledována,' řekl arcibiskup Tomasi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou