Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čína usiluje o moc nad církví dalším nuceným svěcením

Datum publikace13. 7. 2011, 14.26
TiskTisk

Čínské úřady unesly a chystají se zítra, 14. července 2011 donutit několik biskupů, kteří se udrželi ve spojení s papežem, aby vysvětili kandidáta kolaborantské Čínské katolické vlastenecké asociace (CPCA), P. Josepha Huang Bingzhanga (viz foto). Kongregace pro evangelizaci národů připomíná, že na nedovolené svěcení se vztahuje latae sententiae (automatická) exkomunikace svěceného i světitelů. Čína obviňuje Vatikán z narušování jednoty místní církve, Italský poslanec Alfredo Mantovano volá po zásahu EU. Papež povzbuzuje místní církve v modlitbách.

Čína/Vatikán: Čínské úřady 8. června 2011 začaly zadržovat biskupy, kteří jsou v jednotě s papežem, aby je donutily vysvětit P. Josepha Huang Bingzhanga, ambiciózního politika, na biskupa diecéze Shantou. Diecéze však má již od roku 2006 svého tajně vysvěceného biskupa, Mons. Zhuang Jianjiana. Tomu je ovšem bráněno ve službě – nesměl například vést velikonoční bohoslužby ve Svatém týdnu. Biskupa Zhuanga neuznává CPCA, jejího nového biskupa Huanga zase neuzná Vatikán, který jej údajně varoval, aby nekandidoval v nucené volbě, která proběhla za účasti policie a členů CPCA 16. května 2011.

Čtyři biskupové jsou drženi na neznámých místech. Mons. Liao Hongquing z Meizhou a Mons. Yongda z Zhanjiang byli zadrženi v sobotu 9. července. Biskup Joseph Gan Junquin z Guangzhou je nezvěstný již několik dní a podle místních zdrojů se jeho věřící “za něj a za své kněze neustále modlí, aby zůstali věrní církevním zásadám v těchto těžkých chvílích.” V neděli 10. července byl zadržen i Mons. Liang Jiansen z Jiangmen, který byl vysvěcen teprve v březnu. Podle svědků byl odvlečen v slzách. Kromě biskupů z provincie Guangdong mají být k svěcení nuceni další čtyři.

Hlavním světitelem jmenovala CPCS Mons. Paula Pei Junmina z Liaoningu, který byl již donucen k účasti na ilegálním svěcení P. Chengde v listopadu minulého roku. Jeho kněží a věřící se s ním 8. července sešli v Shenyangské katedrále, kde od té doby zůstávají na modlitbách a odmítají svého biskupa vydat. Při nedělní mši koncelebrované celým kněžským sborem a sloužené za diecézi poděkoval biskup Pei svým věřícím za podporu. “Abychom uchránili víru, sešli jsme se my kněží na týden do katedrály a zůstaneme tady, dokud tato bouře nepřejde,” komentoval jeden z kněží.

Na katolických webových stránkách v Číně se objevují prohlášení CPCA a Národní rady čínských biskupů, vyjadřující hluboký zármutek nad tím, že byli Vatikánem obviněni ze snah o rozkol církve v Číně. CPCA prý vidí obrovskou potřebu evangelizace v Číně a snaží se zaplnit prázdné biskupské stolce. Evangelizační rétorikou se však pouze snaží zakrýt snahu o získání kontroly nad biskupskými svěceními, což je v případě zítřejšího svěcení v Shantou, kde biskupa již mají, zcela zřejmé.


'Čtyři čínstší biskupové věrní Římu jsou zadržováni policií, zřejmě aby se podíleli na nepovoleném svěcení plánovaném na 14. července. Biskupové Liang Jiansen z Jiangmen, Liao Hongquing z Meizhou a Joseph Gan Junquin z Guangzhou jsou všichni věrni Svatému stolci a drženi v izolaci.

Zprávy z Číny také říkají, že biskup Paul Pei Junmin je ve své katedrále obklopené policíí, které brání ve vstupu kněží.

Čínští biskupové zadržování

Vatikán také varoval, že kdokoliv se dobrovolně podílí na nepovolených svěceních, čelí riziku exkomunikace, s možnou výjimkou pro ty, kteří jsou nuceni se zůčastnit proti své vůli.

Vatikán kvůli zhoršujícím se vztahům opakovaně apeloval na čínskou vládu, aby zrušila státní církev.'

(RomeReports.com)


Do sporu se vložil i italský poslanec Alfredo Mantovano, který vyzývá Evropskou Unii, aby apelovala na dodržování náboženských svobod v Číně. “Evropa musí tváří v tvář únosům biskupů politicky obhájit svou existenci. Je jistě měnovou unií a s vadami se snaží být i unií ekonomickou, ale ve stavu nouze, který si žádá dalekosáhlejší vize, je zcela bez prostředků,” kritizuje Mantovano ideovou a morální chudobu Unie. “To, co se teď děje v Číně, je obzvláště vážné, hlavně kvůli pozici, kterou zadržovaní zastávají, nátlaku, který je zřejmý z únosů, ale i jako symbolický akt zastrašování všech Číňanů – křesťanů i nekřesťanů. V podstatě se tím říká: ‘Tady vládne stát a kdo vybočí z řady, ponese těžké následky.’ Evropské instituce musí nalézt svou důstojnost a mít odvahu zasáhnout a být slyšet,” vybízí.

Kongregace pro evangelizaci národů vydala pastorační list, který ve formě odpovědí na položené otázky vysvětluje situaci P. Paula Lei Shiyina, který byl nedovoleně vysvěcen 29. června 2011, ve svátek sv. Petra a Pavla a na 60 výročí papežova kněžského svěcení, kdy bylo zároveň zabráněno Vatikánem povolenému svěcení P. Josepha Sun Jigena. Kongregace tak de facto veřejně vyhlásila exkomunikaci tohoto kněze. Její vyhlášení má za cíl ujasnit kanonický status jak věřícím, tak P. Leiovi. P. Lei je vyloučen se slavení a udělování všech svátostí, tedy z viditelného společenství církve, avšak zůstává napojen na 'mystické tělo' církve skrze svůj křest. Exkomunikaci může odvolat pouze Svatý stolec, který P. Leie vyzývá, aby požádal o prominutí tohoto nejvážnějšího církevního trestu. Ani po prominutí však nesmí automaticky vykonávat funkci biskupa.

Světitelé P. Leie jsou podle Kongregace exkomunikováni také, a to se stejnými důsledky. Aby mohli pokračovat v biskupské službě, musí neprodleně požádat Svatý stolec o prominutí a podat důkazy o donucení k nedovolenému svěcení. Musí tak učinit, i kdyby ve svém svědomí věděli, že nesvětili dobrovolně, aby mohlo být veřejně potvrzeno jejich spojení s viditelným společenstvím církve.

Do doby, než tak P. Lei a jeho jednotliví světitelé učiní a bude potvrzeno jejich církevní pověření, mají se věřící na radu Kongregace vyvarovat přijímání svátostí od těchto biskupů. Nepovolené svěcení neporušuje jen slib poslušnosti, ale velmi vážně narušuje společenství církve. Svatý stolec proto vyzývá věřící k modlitbě za tyto své exkomunikované biskupy .

Je ovšem třeba připomenout, že v Číně má církev i své nejobdivuhodnější biskupy, jak to vyjádřil papež Benedikt XVI. ve svém 8. Listu církvi v Číně: 'Musíme děkovat Pánu za stálou, i když bolestí vykoupenou, přítomnost biskupů, kteří přijali biskupské svěcení v souladu s katolickou tradicí, tedy v jednotě s biskupem římským, nástupcem Petrovým, a z rukou platně a legitimně vysvěcených biskupů podle katolickéh ritu.' Dnes, v předvečer nelegálního svěcení vyzývá Vatikán místní věřící k modlitbě za své biskupy.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou