Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Německo povolilo preimplantační genetickou diagnózu

Datum publikace15. 7. 2011, 17.50
TiskTisk

Německá biskupská konference včera, 14. července 2011 vystoupila proti přijetí zákona povolujícího genetickou preimplantační diagnózu. Chápe jej jako útok na důstojnost lidské osoby a další krok negativního bioetického vývoje.

Berlín: Němečtí biskupové reagovali na vládní schválení preimplantační genetické diagnózy (PGD) ze 7. července s tím, že výběr “zdravých” lidských embryí vždy předpokládá odmítnutí “nezdravých” lidských embryí, tedy porušení lidské důstojnosti. PGD byla po intenzivní debatě v dolní komoře spolkového sněmu prohlasována poměrem 326 ku 260.

Arcibiskup Roberz Zollitsch z Feiburgu v Beisgauand, předseda Německé biskupské konference, připomenul v tiskovém prohlášení, že “každá lidská bytost je jedinečnou osobou a nositelem důstojnosti, která je nezadatelná bez ohledu na její stupeň vývinu, její vlastní schopnosti, talent, silné nebo slabé stránky, nebo její společenskou pozici, a to v každé fázi její existence.”

Informační agentura The Associated Press poznamenává, že “debaty o procedůrách zahrnujících genetickou selekci jsou v Německu vždy zabarveny vzpomínkami na nacistickou minulost země, s jejími experimenty na lidech, i když na to legislativci výslovně nepoukázali.”

PGD umožňuje podrobit embrya počatá in vitro genetické analýze v případech vysokého rizika dědičných nemocí a deformací. Zákon vyhrazuje povinnou konzultaci specialisty, souhlas interdisciplinární komise a písemný souhlas matky. Vyšetření musí proběhnout v autorizovaných pracovištích a v případě “pozitivních” výsledků nebudou “defektní” embrya implantována do dělohy matky, nýbrž zlikvitována. Církev vyjádřila jasný nesouhlas s takovou legislativou.

“Dnešního rozhodnutí hluboce litujeme,” uvádí se v komuniké publikovaném na stránkách Německé biskupské konference po hlasování 7. července 2011. “My, němečtí biskupové, se důrazně vyhraňujeme pro jasný zákaz PGD.”

Již v polovině června vydal předseda Komise pro bioetiku Německé biskupské konference, biskup Gebhard Fürst, prohlášení, ve kterém vyjádřil pochopení Biskupské konference pro obavy rodičů, kteří jsou nositeli vážných dědičných chorob, ale připomněl, že výběr “zdravého” embrya předpokládá likvidaci “nezdravého” a varoval, že má eugenický podtext a navíc otevírá prostor pro selekci embryí na základě pohlaví nebo rasy.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou