Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení Rady pro bioetiku ČBK proti zneužívání zdravotnic

Datum publikace15. 7. 2011, 15.46
TiskTisk

Prohlášení biskupa Vojtěcha Cikrleho, předsedy Rady pro bioetiku  České biskupské konference, proti zneužívání zdravotnické reformy.

Brno: Česká biskupská konference i její Rada pro bioetiku opakovaně upozorňovala na nepřijatelnost snah spojovat reformu zdravotnictví s prosazováním eticky kontroverzních zákonů. Je potěšitelné, že z návrhu Zákona o specifických zdravotnických službách byla vyňata ustanovení, která měla dále rozvolnit předpisy o umělém ukončení těhotenství. Vždyť ty již dnes patří k nejbenevolentnějším v Evropě. Nelze však ani schvalovat, aby souhlas se zdravotnickou reformou byl vázán na další uvolnění směrnic o umělém oplodnění.

Již nyní je Česká republika lákavým cílem zájemců o asistovanou reprodukci zvláště ze sousedních zemí, ve kterých není přípustné dárcovství zárodečných buněk. Posouvání 'práva' na dítě do věku, ve kterém již nelze reálně očekávat zabezpečení jeho výchovy, je v rozporu s důrazem na osobní zodpovědnost jednotlivce. V podílu prostředků z veřejných zdrojů vynakládaných na asistovanou reprodukci patří Česká republika z celosvětového hlediska k nejštědřejším. Je pozoruhodné, že tato skutečnost nevadí nikomu z ekonomů, kteří požadují, aby nemocní hradili větší podíl na léčbě.

Je v rozporu s důstojností lidského embrya i se zvyklostmi zavedenými ve vyspělých zemích, že návrh zákona neomezuje počet vytvářených embryí ani počet zárodků vkládaných do těla ženy. To umožňuje, aby v souvislosti s umělým oplodněním byl i nadále násilně ukončován život podstatně většímu počtu lidských embryí, než kolik se narodí živých dětí. Ustanovení o „likvidaci“ přebývajících embryí i o možnosti jejich využití pro výzkumné účely jsou sama důvodem, proč pro zákon nemůže hlasovat poslanec, který chová úctu k životu lidského embrya.

Část návrhu zákona, ve které se pojednává o asistované reprodukci, zahrnuje řadu závažných etických problémů, neobsahuje však žádná ustanovení, bez jejichž přijetí by bylo obtížné uskutečnit zdravotnickou reformu. Ukazuje se proto naléhavě potřebným tuto část návrhu vynechat a o předkládaných otázkách vést zodpovědnou diskusi v době, která nebude poznamenána přílišným spěchem.

Mons. Vojtěch Cikrle

předseda Rady pro bioetiku ČBK

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou