Prohlášení Rady pro bioetiku ČBK proti zneužívání zdravotnic

Prohlášení biskupa Vojtěcha Cikrleho, předsedy Rady pro bioetiku  České biskupské konference, proti zneužívání zdravotnické reformy.
Publikováno: 15. 7. 2011 17:46

Brno: Česká biskupská konference i její Rada pro bioetiku opakovaně upozorňovala na nepřijatelnost snah spojovat reformu zdravotnictví s prosazováním eticky kontroverzních zákonů. Je potěšitelné, že z návrhu Zákona o specifických zdravotnických službách byla vyňata ustanovení, která měla dále rozvolnit předpisy o umělém ukončení těhotenství. Vždyť ty již dnes patří k nejbenevolentnějším v Evropě. Nelze však ani schvalovat, aby souhlas se zdravotnickou reformou byl vázán na další uvolnění směrnic o umělém oplodnění.

Již nyní je Česká republika lákavým cílem zájemců o asistovanou reprodukci zvláště ze sousedních zemí, ve kterých není přípustné dárcovství zárodečných buněk. Posouvání "práva" na dítě do věku, ve kterém již nelze reálně očekávat zabezpečení jeho výchovy, je v rozporu s důrazem na osobní zodpovědnost jednotlivce. V podílu prostředků z veřejných zdrojů vynakládaných na asistovanou reprodukci patří Česká republika z celosvětového hlediska k nejštědřejším. Je pozoruhodné, že tato skutečnost nevadí nikomu z ekonomů, kteří požadují, aby nemocní hradili větší podíl na léčbě.

Je v rozporu s důstojností lidského embrya i se zvyklostmi zavedenými ve vyspělých zemích, že návrh zákona neomezuje počet vytvářených embryí ani počet zárodků vkládaných do těla ženy. To umožňuje, aby v souvislosti s umělým oplodněním byl i nadále násilně ukončován život podstatně většímu počtu lidských embryí, než kolik se narodí živých dětí. Ustanovení o „likvidaci“ přebývajících embryí i o možnosti jejich využití pro výzkumné účely jsou sama důvodem, proč pro zákon nemůže hlasovat poslanec, který chová úctu k životu lidského embrya.

Část návrhu zákona, ve které se pojednává o asistované reprodukci, zahrnuje řadu závažných etických problémů, neobsahuje však žádná ustanovení, bez jejichž přijetí by bylo obtížné uskutečnit zdravotnickou reformu. Ukazuje se proto naléhavě potřebným tuto část návrhu vynechat a o předkládaných otázkách vést zodpovědnou diskusi v době, která nebude poznamenána přílišným spěchem.

Mons. Vojtěch Cikrle

předseda Rady pro bioetiku ČBK