Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mezinárodní katolická unie tisku už není katolická

Datum publikace18. 7. 2011, 17.45
TiskTisk

Papežská rada pro laiky a Papežská rada pro sdělovací prostředky vydaly v pátek 15. července společné prohlášení týkající se Mezinárodní katolické unie tisku (UCIP). Upozorňují v něm na to, že organizaci už podle církevního práva nepřísluší titul katolická.

Vatikán: Prohlášení poukazuje na to, že řízení organizace, která po dlouhá desetiletí sloužila evangelizaci prostřednictvím sdělovacích prostředků, prošlo v posledních letech vážnou krizí. Obě papežské rady průběh krize, který měl mimo jiné za následek zneplatnění tří generálních shromáždění (v roce 2007 v Kanadě, v roce 2008 v Římě a v roce 2010 v Burkina Faso), sledovaly. Svatý stolec už v minulosti několikrát vyjádřil vedení této organizace své znepokojení z jejího netransparentního řízení.

Papežská rada pro laiky proto 23. března 2011 v oficiálním listu všem členům UCIP odvolala kanonické uznání toho sdružení jako katolického.

'Tváří v tvář této situaci nemůže Svatý stolce mlčet a zůstat v nečinnosti, proto Papežská rada pro laiky po dohodě se Státním sekretariátem a konzultacích s Papežskou radou pro sdělovací prostředky s odkazem na kánon 326 §1 Kodexu kanonického práva odvolává dekret datovaný 15. prosince 2004, kterým uznala Mezinárodní katolickou unii tisku. Ta nyní musí ze svého názvu odstranit adjektivum katolická (srov. kán. 300 Kodexu kanonického práva).'

Jako jedinou reakci oznámil generální sekretariát UCIP o měsíc později (28. dubna 2011) změnu názvu z Mezinárodní katolická unie tisku (UCIP) na Mezinárodní katolická organizace médií (ICOM) a její první zasedání ohlásil na listopad 2011. Svatý stolec nesouhlasí s tímto postupem, kdy si organizace i nadále ponechává v názvu adjektivum katolická.  Navíc si ICOM nezaslouženě přisvojila intelektuální, ekonomické a historické dědictví Mezinárodní katolické unie tisku (UCIP), stejně tak jako její logo a internetové stránky.

Obě papežské rady v závěru společného prohlášení vyjádřily poděkování za dobrou službu v uplynulých letech těm členům UCIP, kteří nebyli do kauzy zapojeni, a povzbudili je, aby i nadále ve světě psaných médií hlásali evangelium. Papežská rada pro laikyPapežská rada pro sdělovací prostředky nyní studují možnosti vytvoření nového sdružení spojujícího novináře v jednotě s katolickou církví.  Pod prohlášením jsou podepsáni  kardinál Stanislaw Rylko, předseda Papežské rady pro laiky, a 
Mons. Claudio Maria Celli, předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou