Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Křesťané, muslimové a etnika pro nový Irák

Datum publikace20. 7. 2011, 14.30
TiskTisk

Přes 150 politických a náboženských vůdců se v Iráku zúčastnilo konference organizované arcidiecézí Kirkúk a Asociací ohrožených národů v Erbílu (Kurdistán). Mons. Sako, biskup kirkúkský, na ní apeloval na náboženské vůdce, aby šířili ducha jednoty a vzájemné pochopení mezi náboženstvími.

Krikúk: Setkání svedlo dohromady kolem 150 náboženských a politických vůdců zastupujících křesťanské a muslimské skupiny různých etnik: Kurdů, Arabů, Turkménů, Asyřanů a Jezídů. Na setkání hovořili kromě Mons. Saka i tři zástupci muslimů: za Kurdy Umer Ibrahim, za Araby Abdul Karim Khalifa a za Turkmény Adil Salih. Účastníci se zaměřili na problematiku socio-kulturní, psychologicko-vzdělávací a náboženské koexistence.

“Uzavřenost je znamením smrti, otevřenost je znamením růstu a integrace. Každý musí s touhou po změně začít sám u sebe,” uvedl ve své řeči k iráckým etnickým a náboženským skupinám Mons. Louis Sako, arcibiskup kirkúkský. 'Irák je tvořen mnoha různými skupinami, které tvoří mozaiku kultur, civilizací, náboženství a jazyků. ... Každá nese dědictví, které se hluboce týká nás všech. Naše země potřebuje kulturní a společenský model, který podporuje jednotu v pluralismu, toleranci a harmonické koexistenci. ... Náboženství musí působit pozitivně, ... ukončit klima nenávisti a povzbuzovat k zodpovědné účasti na životě společnosti,” zdůraznil arcibiskup Sako.

Podle Mons. Saka je nutnou podmínkou docílení těchto změn politická ochrana svobody vyznání. Nenávist v moderním Iráku je výsledkem nadměrné politizace náboženství. Praktické kroky směrem k jednotě lze podniknout oddělením náboženství od politiky. Mons. Sako uvedl tři postoje, které jsou k dosažení jednoty klíčové.

  1. Každý Iráčan by měl být ochoten setkat se s ostatními, projevit touhu je poznat a odmítnout tendence zdůrazňovat rozdílnosti na úkor vzájemného obohacení

  2. Političtí vůdci by měli vypracovat konstituci garantující rovná práva a povinnosti všem občanům.

  3. Vzdělávací systém by měl klást důraz na národní jednotu a odstranit ze škol programy, knihy a náboženské instituce, které podporují nenávist a marginalizaci jedné náboženské skupiny oproti jiné.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou