Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Malajsie a Vatikán navázali diplomatické vztahy

Datum publikace19. 7. 2011, 14.00
TiskTisk

Benedikt XVI. v pondělí 18. července 2011 přijal v Castel Gandolfu premiéra Malajsie Nádžiba Razaka, aby navázali diplomatické vztahy mezi Malajsií a Vatikánem.

Po převratném setkání má nyní Malajsie diplomatické vztahy s Vatikánem. Premiér země Nádžib Abdul Razak se setkal s papežem v pondělí 18. července 2011 v Castel Gandolfu.

Papež přerušil letní dovolenou, aby se s premiérem Razakem mohl sejít. Ten daroval Benediktu XVI. toto umělecké dílo a také knihu. Poté oba vůdci zasedli k soukromé schůzce, aby oficiálně navázali diplomatické spojení.

Malaysie a Vatikán

Malajsie byla po dlouhá léta jednou z převážně muslimských zemí bez formálních vztahů s Vatikánem. Má populaci 28 milionů lidí, z nichž je přibližně 9 procent křesťanů a zhruba 850 000 z nich katolíků.

Tento krok lze popsat jako pozitivní ne jen na diplomatické úrovni, ale i z pohledu mezináboženského dialogu a tolerance. Křesťané v Malajsii se v posledních letech museli obávat o náboženské svobody. Údajně zde docházelo k zabavování biblí a rostl počet útoků na kostely.

Podporovatelé dohody tvrdí, že Malajsie podniká krok směrem k muslimsko-křesťanské spolupráci, zejména nyní, kdy se stává nábožensky umírněnou zemí.

Po připočtení Malajsie má nyní Vatikán diplomatické vztahy se 179 zeměmi. Nejméně šestnáct velkých zemí Číny, Vietnamu, Severní Korey, Afgánistánu a Somálska nemá s Vatikánem žádné diplomatické vztahy.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou