Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Do olomoucké arcidiecéze přijede v září vlak Jana Pavla II.

Datum publikace22. 7. 2011, 12.43
TiskTisk

21. září 2011 dorazí do olomoucké arcidiecéze poutní vlak Jana Pavla II. Moderní souprava postavená v Polsku slouží k dopravě poutníků i jako pojízdná audiovizuální expozice, připomínající život a dílo prvního slovanského papeže, který byl před nedávnem blahořečen.

Olomouc: Ve středu 21. září přijede vlak z Maďarska do Starého Města u Uherského Hradiště. Tam bude na nádra­ží pro veřejnost otevřen pravděpodobně ještě týž den odpoledne. Následující den, ve čtvrtek 22. září, bude otevřen od 9.00 do 17.00 hodin. Poté vlak přejede do Olomouce, kde bude od pátku 23. září do soboty 24. září otevřen po oba dny od 9.00 do 17.00 hodin. Jedná se o první cestu 'papežského vlaku' u nás a jde tak o mimořádnou událost pro celou naši zemi.

'Papežský vlak' vznikl jako iniciativa polských železničářů. Na trase mezi Krakovem a Wadowicemi (rodištěm Jana Pavla II.) se vlak poprvé objevil v červnu roku 2006. Od té doby se v něm svezlo na 160 tisíc zájemců. Kromě pohodlné jízdy nabízí také expozici fotografií a promítání dokumentů z papežova života. 137tunová a 68 metrů dlouhá souprava v papežských barvách je jedním z nejmodernějších vlaků současných polských železnic. Dosahuje maximální rychlosti 110 kilometrů za hodinu a pojme 187 cestujících.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou