Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katedrální varhanní festival se přehoupl do své druhé polovi

Datum publikace22. 7. 2011, 16.00
TiskTisk

Historicky první varhanní festival v životě katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, který probíhá po celý červenec 2011, se přehoupl do své druhé poloviny. Publikum se může těšit na poslední tři koncerty a také na jedinou dámu tohoto festivalu, Drahomíru Matznerovou.

Praha: Přestože se jedná o první ročník mezinárodního festivalu, jeho organizátoři jsou s dosavadním průběhem spokojeni. Zazněla díla svatovítských choregentů - Františka Xavera Brixiho a Josefa Förstera anebo Sonáta solemnis Františka Musila. Jedním z dosavadních vrcholů festivalu byl koncert Jaroslava Vodrážky, jakéhosi doyena českých varhaníků, který vychoval několik generací svých následovníků a který je mistrem varhanní improvizace. Jeho koncert byl věnován improvizaci na eucharistické hymny Tomáše Akvinského a renesanční moteta.

„Jsem spokojen, že si všichni varhaníci vybrali repertoár, který sedí svatovítskému nástroji,“ říká hlavní dramaturg festivalu a současně varhaník a ředitel kůru svatovítské katedrály Josef Kšica. Romantický Mölzerův nástroj z roku 1929 s téměř 4500 píšťalami a 58 rejstříky zní nepřeberným množstvím barev, které jsou vhodné pro romantický repertoár. Ten byl hlavní linií dramaturgické výstavby festivalu. „K jedinečnosti koncertů přispívá samozřejmě sama stavba gotické katedrály. Mohutnost jejího prostoru s jemně nasvíceným kůrem vytváří sugestivní atmosféru,“ hodnotí festival Josef Kšica.

Jedním z nejvíc navštívených koncertních večerů byla hra Vladimíra Roubala. I přes nepřízeň počasí naplnil ředitel chrámové hudby Královské kanonie premonstrátů v Praze na Strahově celý transept katedrály, ale i část hlavní lodi. Roubal také, stejně jako ostatní hráči, využil nabídky dramaturga předvést své improvizační umění.

I v druhé polovině festivalu bude zastoupena jak česká soudobá varhanní hudba (Petr Eben, Josef Klička, Bedřich Antonín Wiedermann, Jaroslav Tůma), tak skladby francouzských autorů (César Franck, Alexandr Guilmant, Leon Boëllmann, Charles Maria Widor, Mauric Duruflé). V neděli 24. 7. od 19.00 hodin se představí pedagog Pražské konzervatoře a varhaník v kostele sv. Antonína v Praze Jan Kalfus. Ve středu 27. 7. opět od 19.00 hodin v katedrále vystoupí varhanice Drahomíra Matznerová Chvátalová, která bude reprezentovat dámskou varhanní interpretační špičku. Festival 31. 7. od 19.00 hodin završí provedení skladby Fantasie a Fugy na chorál Svatý Václave Josefa Kličky v podání docenta Hudební fakulty AMU Jaroslava Tůmy.

„Je to premiéra v hudebním životě Prahy. Festival se prozatím, jako žádný první ročník, neobejde bez dotace, kterou v tomto případě poskytuje Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze. Tak jako pan arcibiskup, má i ona ovšem veliký zájem na tom, aby se katedrála více přiblížila lidem a otevřela se nejen věřícím, ale celému národu,“ vyjadřuje Kšica pochvalu kapitule, která o katedrálu po staletí pečuje.

Myšlenka uspořádat festival se objevila již v minulosti. Nebyly pro to ovšem příhodné podmínky. Až po uzavření společné dohody o vzájemné péči o katedrálu bylo možné myšlenku realizovat. „Varhanní festival otvírá nové rozměry v duchovním a kulturním životě katedrály sv. Víta. Varhany, které hudebně dotvářejí duchovní obsah posvátné liturgie, se představují rovněž v koncertních skladbách,“ říká pražský arcibiskup Dominik Duka. Kapitula již také uvažuje o dalších ročnících. Ty by mohly být o to zajímavější, že pro katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha jsou plánovány nové varhany.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou