Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zemřel běloruský kardinál Świątek

Datum publikace22. 7. 2011, 12.48
TiskTisk

Ve věku 97 let zemřel emeritní arcibiskup Minsku-Mohileva a apoštolský administrátor Pinsku kard. Kazimierz Świątek. Jeho pohřeb se bude konat 25. července v katedrále v Pinsku.

Pinsk: V katedrále v Minsku se zádušní mše svatá za zesnulého kardinála bude konat v sobotu 23. července 2011 ve 13:00 hodin. Pohřeb kardinála Świątka proběhne v pondělí 25. červnece 2011 v poledne v katedrále v Pinsku.

Zesnulý kardinál Świątek se narodil ve Walgu na území Estonska. Ve věku pouhých tří let se roku 1917 ocitl s rodinou ve vyhnanství na Sibiři, odkud se vrátil roku 1922. Jeho otec mezitím roku 1920 padl při obraně Vilniusu proti bolševické armádě. Roku 1932 vstoupil do semináře v Pinsku a kněžské svěcení přijal tamtéž 8. dubna 1939 a pracoval v pastoraci. Za dva roky poté (21.4. 1941) byl zatčen sovětskou státní bezpečností, uvězněn v Brestu a odsouzen k smrti. Po vpádu německých vojsk na území Sovětského svazu však nedošlo k vykonání rozsudku a mladý kněz dostal svobodu. Vrátil se zpět do pastorace do svého původního působiště (Próżany). Tam působil do 18. prosince 1944, kdy se vrátila Rudá armáda a byl znovu uvězněn, tentokrát v Minsku, kde byl 21.července 1945 odsouzen k deseti letům nucených prací na Sibiři. Propuštěn byl 16. 6. 1954. Vrátil se opět do farní pastorace. V roce 1991 se stal arcibiskupem Minsku-Mohileva  a potom apoštolským administrátorem Pinsku. Obě diecéze se po rozpadu Sovětského svazu staly součástí Běloruska. Jan Pavel II. jej roku 1994 jmenoval kardinálem.

Kardinál Kazimierz Świątek vykonával prakticky do posledních dnů pastorační službu apoštolského administrátora v Pinsku. Benedikt XVI. jej v kondolenčním telegramu označil za „horlivého a velkodušného pastýře“ a připomněl „odvážné svědectví, které vydal Kristu a jeho církvi v obzvláště těžkých dobách“.


 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou