Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Irský nuncius bude ve Vatikánu konzultovat ‘Cloyne Report’

Datum publikace25. 7. 2011, 16.30
TiskTisk

Apoštolský nuncius v Irsku, arcibiskup Giuseppe Leanza, byl povolán do Vatikánu ke konzultacím ohledně situace v diecézi Cloyne. Informovalo o tom dnes Tiskové středisko Svatého stolce. Irská vládní vyšetřovací komise 13. července 2011 zveřejnila tzv. ‘Cloyne Report’ zabývající se případy zneužívání mladistvých některými kněžími v diecézi Cloyne na jihu Irska.

Vatikán/Dublin: Minulou středu během debaty o Zprávě o situaci v diecézi Cloyne v irském parlamentě obvinil irský premiér Enda Kenny Vatikán z nabádání irských biskupů nehlásit zneužívání dětí oficiálním autoritám. Dublinský arcibiskup, Mons. Diarmuid Martin v rozhovoru pro irské rádio RTE zdůraznil svou hlubokou bolest z celé záležitosti a jednoznačně tato obvinění odmítl. Zdůraznil, že v diecézi Cloyne byly ignorovány normy z roku 2001, připravené tehdejším kardinálem Ratzingerem, tedy současným papežem. Irský primas potvrdil, že on sám předal vyšetřovací komisi vedené soudkyní Nejvyššího soudu, Yvonne Murphyovou, 70 000 dokumentů a oznámil všechny případy obvinění ze zneužívání irské policii. 'Vatikánem jsem nikdy kontaktován nebyl,' dodal. 
Ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, P. Federico Lombardi SJ, ve čtvrtek 21. července 2011 uvedl, že 'Svatý stolec odpoví na otázky irské vlády ohledně Zprávy o situaci v diecézi Cloyne. V každém případě je nutné, aby tato debata – o tak dramatických tématech – probíhala s potřebnou objektivitou, aby přispěla k tomu, co musíme mít všichni na srdci, a to je ochrana dětí a mládeže a obnovení důvěry a spolupráce v Církvi i ve společnosti za tímto účelem, jak k tomu vyzval i papež v Listě irským katolíkům.'

'Povolání nuncia zpět do Vatikánu je opatření, ke kterému se Svatý stolec uchyluje jen zřídka, a ukazuje tudíž na závažnost situace a na vůli čelit jí objektivně a odhodlaně, stejně tak jako na jisté překvapení a politování nad některými přehnanými reakcemi. Povolání nuncia je třeba chápat jako projev vůle Svatého stolce k opravdové a efektivní spolupráci,' vysvětlil Ciro Benedettini z vatikánského Tiskového střediska dnes v rozhovoru s novináři. Upřesnil taktéž, že se k tomuto kroku přistoupilo především proto, aby ti, kdo připravují oficiální odpověď Svatého stolce irské vládě v záležitosti ‘Cloyne Report’ (tedy státní sekretář a některé další úřady římské kurie), mohli záležitost konzultovat s lidmi působícími přímo v Irsku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou