Lupa
Obsah Obsah
Portál

OSN projedná ‘Hrubé národní štěstí’

Datum publikace25. 7. 2011, 16.15
TiskTisk

Vláda Bhútánu vytvořila ukazatel ‘Hrubého národního štěstí’, který by mohl v budoucnu doplnit ekonomické ukazatele vývoje a produktivity OSN.

Timphu: Generální shromáždění OSN bude projednávat bhútánský model ‘Hrubého národního štěstí’, který by mohl být být použit jako další  ukazatel rozvoje. V nezávazné rezoluci také vyzvalo členské státy k navrhnutí vlastních měřítek štěstí na základě bhútánského konceptu. Cílem je neměřit ekonomiku jen ve vztahu k produkci a příjmu na hlavu, ale i ve vztahu k pociťované spokojenosti obyvatelstva.

Bhútánský velvyslanec při OSN, Lhatu Wangchuk říká, že “původní myšlenkou bylo dostat koncept štěstí do povědomí členů OSN, ... protože víme, že ukazatele HDP nepokrývají lidské potřeby adekvátně.”

Ukazatel ‘HNŠ’ byl vypracován šestnáctiletým King Jigme Singye Wangchuckem v roce 1972 a je založen na čtyřech základních prvcích: podpoře udržitelného rozvoje, zachovávání a podpoře kulturních hodnot, zachovávání přirozeného prostředí a ustanovení dobrého způsobu vlády.

Centrum bhútánských studií dále dělí tyto čtyři pilíře na dalších devět kategorií, celkem 72 ukazatelů, včetně “objektivního” a “subjektivního” posouzení ekonomického blahobytu, s ohledem například na využívání času, psychologickou kondici, zdraví, život komunit, kulturní pestrost a odolnost, stupeň vzdělání, životní standardy, atd. Od roku 2007 vyplnila část bhútánské populace sedmdesátistránkový dotazník, aby umožnila získat přehled o situaci v zemi.

Podle bhútánského premiéra Jigmi Y Thinleye “mohou existovat kulturní a další podmínky, které činí snahu o dosažení štěstí relevantní jen pro některé skupiny lidské společnosti,” ovšem “budeme se muset snažit dokázat, že je relevantní pro každou lidskou bytost v každé zemi a že jde o nejdůležitější snahu lidské společnosti.”

Thinley také poznamenal, že ekonomické modely po staletí stojí na lidské lakotě, což vedlo země k tomu, že se zaměřily na zisk, majetek a spotřebu. Krize podle něj získávají na síle a frekvenci právě kvůli neudržitelnému způsobu života, který určují tyto rozvojové modely založené v podstatě na neutuchající lidské chamtivosti.

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou