Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež se modlí za Norsko

Datum publikace25. 7. 2011, 14.30
TiskTisk

Svatý stolec vyjádřil solidaritu norskému národu, který oplakává téměř stovku mrtvých, kteří zemřeli v pátek při útocích v Oslu a na ostrově Utøya. Vatikánský státní sekretář kardinál Bertone zaslal papežovým jménem soustrastný telegram norskému králi Haraldovi V.

Oslo/Vatikán: Papež Benedikt XVI. se za oběti teroristického útoku v Norsku modlil i včera při pravidelné nedělní modlitbě Anděl Páně z Castel Gandolfa. 'Modleme se za oběti, zraněné a jejich blízké. Znovu vyzývám všechny, aby navždy opustili cestu nenávisti a upustili od logiky zla.'
Apoštolský nuncius v Norsku Mons. Emil Paul Tscherrig označil v sobotu v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas páteční útoky za 'katastrofu' a za 'lidské šílenství'. 'Tyto činy jsou iracionální a těžko je chápat, ať už jsou spáchány z osobních či politických důvodů. V každém případě je to neuvěřitelné,' uvedl nuncius v Norsku.
Šok z 'útoku na demokratické instituce a na nevinné mladé lidi, kteří se shromáždili, aby diskutovali o politických tématech', vyjádřil také generální sekretář Světové rady církví, norský luteránský pastor Olav Fykse Tveit. 'V dobách, jako je tato, potřebuje norský lid i vláda solidaritu mezinárodního společenství a modlitby církve po celém světě. Poznali jsme realitu, v níž žije mnoho jiných lidí na světě, kde násilí proniká do životů nevinných. Modlíme se, aby Norsko zůstalo i v budoucnosti otevřenou a mírumilovnou zemí,' uvedl generální sekretář Světové rady církví, norský protestantský pastor Olav Fykse Tveit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou