Lupa
Obsah Obsah
Portál

Indové se přou o náboženské vzdělávání

Datum publikace26. 7. 2011, 17.49
TiskTisk

V jihovýchodní Indii se křesťanská a islámská menšina snaží dosáhnout rovnoprávnosti v náboženstkém vzdělávání. Vládnoucí strany se ostrou rétorikou snažíprosadit povinnou hinduistickou výuku.

Karnataka: V jihoindickém státě Karnataka se přiostřuje debata o návrhu vyučovat ve veřejných školách posvátné hinduistické texty z Bhagavadgíty. Vláda řízená hinduistickými nacionalisty politické strany Bharathya Janatha Party (BJP) chtějí Bhagavadgítu přidat do osnov navzdory námitkám místních křesťanů a muslimů.

Lokální politik strany BJP Dhananjay Kumar prohlásil v televizním rozhovoru, že všechna náboženství vzniklá mimo území Indie jsou západní a jejich příslušníci nesmí činit nátlak na veřejné instituce. Obhajoval také ministra školství Vishveshwara Kaggeriho, který prohlásil, že ti, kteří neuznávají Bhagavadgítu, by měli odejít ze země.

Tato prohlášení rozčílila opoziční strany a náboženské vůdce, kteří vyjádřili obavy nad extremistickou státní politikou. Podle Mons. Bernarda Morase, arcibiskupa bangaloreského, je prohlášení nezodpovědné a narušuje sekulární hodnoty země. “Mohlo by rozdělit populaci a ohrozit životy a tradice indického obyvatelstva.”

Všichni katolíci respektují hinduistická náboženství a tradice, ale systém veřejného vzdělávání by neměl být zneužíván k šíření pouze vybraných náboženských poselství, což by mimo jiné vedlo i k porušení indické ústavy. “Proč by měla být vyučována pouze Bhagavadgíta, ale ne bBible a korán?” táže se arcibiskup Moras. Podle svých slov již kontaktoval karnatackého hlavního ministra i indického premiéra. Biskupská rada Karnataku také podala stížnost k Nejvyššímu soudu.

V Karnataku je 83% hinduistů, 11% křesťanů a muslimů a 4% ostatních náboženství. Menšiny se často stávají obětmi násilí radikálních hinduistů, kteří obviňují křesťany a muslimy z vynucovaných konverzí.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou