Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Malajsie a Vatikán navazují diplomatické vztahy

Datum publikace27. 7. 2011, 16.49
TiskTisk

Svatý stolec a Malajsie, s přáním podporovat vzájemné přátelské vztahy, se společně dohodli na navázání diplomatických vztahů. Svatý stolec zřídí v Malajsii apoštolskou nunciaturu a Malasie zase velvyslanectví ve Vatikánu.

Vatikán: Malajsie je 179. zemí, která navázala diplomatické vztahy se Svatým stolcem. Ze zemí jihovýchodní Asie je tak další po Východním Timoru, který je s Vatikánem udržuje od roku 2002.  Malajsie se rozkládá na 329 750 km2 a má přibližně 28,3 miliónů obyvatel. Jedná se multietnickou a multikulturní společnost. Islám, který je státním náboženstvím, vyznává 60,4% populace. Následují buddhisti (19,2%), křesťané (9,1%), hinduisti (6,3%), čínské lidové náboženství (2,6%) a animisti (2,4%).

Počátky katolické církve se datují od roku 1511, od příchodu prvních portugalských misionářů do města Malacca, kde působil v roce 1545 i sv. František Xaverský. Dnes má 9 církevních územních oblastí, seskupených okolo arcidiecéze Kuala Lumpur (na polostrově) a Kuching a Kota Kinabalu (na ostrove Borneo). Toto území spravuje 11 biskupů, 274 diecézních kněží a 119 řeholných kněží. Působí zde i 759 řeholních sester a 123 řeholních bratrů. K římskokatolickému vyznání se hlásí  cca. 851 tisíc  obyvatelů (cca 3% populace).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou